dimecres, 6 de novembre del 2013

El Papa sondeja opinions sobre moral sexual i familiar

Les diòcesis reben un ampli qüestionari amb vista al sínode
Els rectors i els fidels són animats a donar la seva visió en temes com els gais o els divorciats

Francesc ha dit que vol obrir de bat a bat les finestres de l’Església catòlica perquè hi entri aire fresc. En aquesta línia s’inscriu un ambiciós sondeig per conèixer, al detall, la realitat actual sobre la moral sexual i familiar a tot el món, així com les opinions del clergat i dels mateixos fidels. El resultat d’aquest estudi servirà de base per al sínode extraordinari, l’octubre de l’any que ve, i per a eventuals modificacions doctrinals i, sobretot, pastorals.

Hi havia una gran expectació ahir per conèixer el document oficial –filtrat parcialment divendres passat pels bisbes d’Anglaterra i Gal·les– i per escoltar les intencions dels responsables d’organitzar el sínode especial sobre la família. Amb les cauteles pròpies del Vaticà, van quedar clares algunes idees: es vol saber l’opinió de la base, sense tabús, i no es descarten canvis rellevants, encara que la paraula final la tindrà el Papa.

En el text preparatori que precedeix el qüestionari enviat a les diòcesis es constata que l’Església s’enfronta “a problemàtiques inèdites fins fa pocs anys”, com l’abundància de parelles de fet que exclouen la idea de matrimoni o les unions de persones del mateix sexe a qui de vegades es permet l’adopció de nens. S’esmenten altres situacions com els matrimonis mixtos o interreligiosos, les famílies monoparentals, la poligàmia, els casaments acordats per les famílies i les mares de lloguer. En l’àmbit conceptual, es parla de “formes de feminisme hostils a l’Església”, de “pluralisme relativista en la concepció del matrimoni” i fins i tot de “noves interpretacions dels drets humans”. Al document no es parla d’incest, però ahir es va anunciar que ja hi ha peticions perquè s’inclogui aquesta qüestió.

L’objectiu és fer una fotografia com més nítida millor sobre l’estat real de les coses i sobre què en pensen els capellans a les parròquies i els feligresos. No es tracta d’una enquesta convencional. No es quantificaran les opinions. Cada rector farà una síntesi de la situació en la seva comunitat. Després cada diòcesi resumirà les aportacions dels capellans. I finalment serà el Vaticà qui elaborarà la síntesi global de totes les contribucions que s’hagin rebut. Hi haurà, doncs, diversos filtres. Els resultats seran tamisats segons l’esquema jeràrquic.

Amb tot, es tracta d’una iniciativa sense precedents. Abans de cada sínode sempre es fa un sondeig, però aquest és més ampli i públic que mai, amb una invitació expressa als laics. Entre les 39 preguntes del qüestionari –moltes de les quals són múltiples– es demana saber, per exemple, quantes parelles de fet hi ha en cada comunitat, si els divorciats que han tornat a casar-se són “una realitat pastoral rellevant” i si aquests demanen de combregar. Es polsa l’opinió sobre l’atenció pastoral que reben els homosexuals i els seus fills, o sobre les dificultats dels matrimonis catòlics per adoptar només els mètodes de control de natalitat que accepta l’Església.

Al qüestionari hi ha preguntes com a aquesta: “Com s’ha de promoure una mentalitat més oberta a la natalitat? Com afavorir el creixement dels naixements?”

El cardenal hongarès Péter Erdö, relator del sínode, va prevenir sobre les expectatives exagerades i va insistir que “no hi ha una voluntat d’obrir una discussió total sobre la doctrina catòlica”. Més flexible, l’arquebisbe italià Bruno Forte va dir, citant el secretari de Joan XXIII, Loris Capovilla, que “no és l’Evangeli el que canvia; som nosaltres els que l’entenem millor”. Va ser Forte qui va insinuar que hi podria haver canvis en temes com els divorciats o els gais si el Papa, àrbitre final, ho decideix.

Els prelats que van explicar ahir a la premsa la preparació del sínode van reconèixer que un sondeig tan obert pot mostrar divisions profundes a l’Església, però van defensar la consulta a la base com la millor alternativa. “L’Església no és una institució amb la boca tancada –va afirmar Lorenzo Baldisseri, secretari general del sínode–. S’hi expressen les opinions. No volem que els bisbes prenguin les decisions en un despatx”. Òbviament tampoc Francesc, el bisbe de Roma, no ho vol.

Eusebio Val
06/11/13
La Vanguardia