dimecres, 21 de desembre del 2016

La violència de gènere, una xacra a eradicar

Gairebé 4.000 dones en risc. Víctimes que la policia protegeix de morir a mans de parelles o exparelles
Enterrament d'Ana María E.C., de 25 anys, apunyalada diumenge a la matinada a Vigo, pel que sembla, per un company de feina amb qui va tenir una relació sentimental (EFE)
Sempre amb la por que a la següent cantonada, qui un dia va ser la persona que més estimaves et mati a punyalades, amb acarnissament, una i cent vegades. Fins que comprovi que efectivament has deixat de respirar, d’existir... Així és com se senten milers de dones en aquest moment víctimes de violència de gènere que necessiten la vigilància directa de la policia perquè es considera que corren un risc seriós de ser atacades, que la seva vida perilla. Amb dades a 30 de novembre, 3.750 dones figuren al sistema de seguiment integral dels casos de violència de gènere (sistema VioGén) amb un risc mitjà-alt (169) o extrem (8), segons el Ministeri de l’Interior. Aquesta valoració la fan els agents estudiant el perfil del maltractador, els antecedents, així com l’entorn i les circumstàncies familiars, entre altres aspectes.

Aquestes gairebé 4.000 dones (la majoria d’entre 31 i 45 anys) disposen de vigilància policial: les de risc mitjà, de manera “ocasional i aleatòria del domicili, així com de l’entrada i sortida dels centres escolars dels fills”; en les de risc alt, la vigilància es converteix en “freqüent”; en les de risc extrem, és “permanent” amb un “control intensiu dels moviments de l’agressor”, segons estableix la instrucció donada per Interior el juliol passat. A més, des de l’agost, mes en què es van posar en marxa els primers plans personalitzats de protecció policial, més de 12.000 dones reben mesures d’autoprotecció addicionals a les descrites abans. Així, a la víctima que es considera que té un risc mitjà, els agents que fan el seguiment del seu cas li suggereixen que avisi els veïns per si arribat el moment necessita ajuda, que canviï el pany, que deixi les claus posades a dins quan estigui al domicili i instal·li videoporters i sistemes d’alarmes. També li demanen que canviï de número de telèfon, bloquegi les trucades i les comunicacions a través de qualsevol compte d’aplicació digital (WhatsApp, Line ...) i triï un sobrenom a les xarxes en comptes d’utilitzar el nom autèntic, entre d’altres. A la que es troba en la categoria de risc alt se li aconsella deixar el domicili, demanar un canvi d’horari o de centre de treball, modificar les rutines de desplaçament i tenir “un pla d’ escapada amb una bossa d’emergència preparada per si ha de fugir”. Les de risc extrem tenen escorta les 24 hores. Aquesta és la realitat que viuen cada dia milers de dones, en la majoria dels casos sense que els seus companys de feina o amics ho percebin. Dones que van fer el pas de denunciar i que, malgrat haver fugit d’aquesta situació, es veuen obligades a modificar la seva vida, en espera que el maltractador se n’oblidi o trobi una altra víctima.

Els agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil controlen qualsevol canvi de situació tant en ella com en ell, modificant la valoració del risc, informació que comparteixen amb l’autoritat judicial. L’objectiu és que tots els implicats en la protecció de les víctimes de violència de gènere tinguin el màxim nombre de dades possibles. Actualment, la informació del sistema VioGén està a disposició de 37.000 usuaris d’institucions i forces policials, una xifra que s’ampliarà el 2017 amb la previsible incorporació dels serveis sanitaris, segons va explicar Jorge Zurita , responsable d’aquest sistema al Congrés de Violència de Gènere organitzat pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Precisament ahir l’ Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere va donar les xifres de denúncies del tercer trimestre de l’any.

Els jutjats espanyols van rebre entre els mesos de juliol i setembre d’aquest any un total de 38.402 denúncies per violència de gènere, és a dir, 426 cada dia. Això suposa un increment del 13,9% respecte al mateix període del 2015, i del 5,7% si el comparem amb el segon trimestre d’aquest any. Darrere d’aquestes 38.402 denúncies hi havia 36.079 víctimes de violència de gènere, un 11% més que un any abans, i set de cada deu eren espanyoles. A més, han augmentat un 3% les ordres de protecció sol·licitades i concedides a les víctimes, així com les condemnes als maltractadors. “Les dades ens alerten que continua creixent el nombre de víctimes de violència de gènere, però també que hi ha més denúncies i hi ha més dones que sol·liciten ordres de protecció. Des de l’ Observatori considerem que això és positiu perquè ens permet posar en marxa els sistemes d’ajuda”, assenyala la presidenta d’aquesta entitat, Ángeles Carmona .

Aquestes dades es coneixen després d’un cap de setmana en què tres dones (una altra ahir) van ser brutalment assassinades per les seves parelles o exparelles. En cap dels casos les dones havien presentant denúncia. Aquest gran nombre de xifres seran estudiades i analitzades a la comissió parlamentària que avançarà en la recerca d’un pacte d’Estat contra la violència de gènere, que assegurarà un finançament estable, es basarà en la conscienciació social dels comportaments masclistes que perduren en la societat i que modificarà la llei per incloure-hi els delictes contra la dona, com la violació i l’assetjament sexual.

Celeste López
21/12/2016