dissabte, 27 d’octubre del 2012

Una investigació sobre el Parkinson obre la porta a nous tractaments

 La revista 'Nature' publica la investigació que podria explicar perquè la malaltia dóna depressió o ansietat

Una investigació sobre el Parkinson obre
la porta a nous  tractaments
Científics del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona (CMRB), dirigits pel doctor Juan Carlos Izpisúa, han identificat un esgraó prohibit en la degeneració de les cèl·lules mare neuronals, com a factor clau en la malaltia del Parkinson, en una investigació que publica aquest dimecres en línia la revista 'Nature'. La investigació, feta amb científics de tot el món, obre la porta a noves formes de diagnosticar i tractar la malaltia en un tipus de Parkinson, i podria explicar perquè, a més de disfuncions motores, la malaltia dóna altres manifestacions com la depressió i l'ansietat.

L'estudi de les cèl·lules mare ajuda a entendre com una mutació genètica és responsable de les manifestacions simptomàtiques d'una malaltia i, al mateix temps, aporta noves pistes per a la identificació dels mecanismes cel·lulars que condueixen a alteracions motores.

Mitjançant la reprogramació de cèl·lules de la pell de pacients de Parkinson, que presenten una mutació específica, investigadors del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona i del Laboratori d'Expressió Gènica del Salk Institute a Califòrnia, han identificat que el mal en el nucli de les cèl·lules mare neurals juga un paper important durant la malaltia de Parkinson.

Els resultats, publicats en línia a 'Nature', poden conduir a noves formes de diagnosticar i tractar la malaltia. Els científics han descobert una mutació en el gen que produeix l'enzim LRRK2, identificada fins ara com a responsable de casos familiars i esporàdics del Parkinson, i que altera la morfologia de la membrana que rodeja el nucli de les cèl·lules mare neurals.

Aquest mal, en l'arquitectura nuclear, condueix a la destrucció d'aquestes cèl·lules, així com a la seva capacitat per generar noves neurones funcionals, incloent les cèl·lules responsables de produir dopamina. Contrastats els resultats del laboratori amb mostres de cervell postmortem de pacients amb la malaltia van trobar que presentaven la mateixa alteració en la membrana nuclear.

"Aquest descobriment ajuda a explicar perquè la malaltia de Parknison, que tradicionalment s'ha associat a la pèrdua de neurones que produeixen dopamina i alteracions motores, podria presentat a més disfuncions motores, altres manifestacions no motores, com la depressió i l'ansietat", explica Izpisúa.

Encara que els investigadors diuen que encara no saben si aquestes alteracions en la membrana nuclear de cèl·lules mare neurals causen el Parkinson o en són una conseqüència, indiquen que aquest descobriment podria oferir pistes sobre la possibilitat de generar nous enfocaments terapèutics.

ACN
17/10/2012