divendres, 11 d’octubre del 2013

Lampedusa esbronca Barroso per la mort dels immigrants

Crits d’“assassins” al president de la Comissió i al primer ministre Letta

L’HANGAR DELS FÈRETRES “Aquesta imatge no se n’anirà mai de la meva ment”, diu el líder de la Comissió
ILLENCS INDIGNATS “Vergonya!” i “assassins!”, criden els manifestants a la delegació política

Han hagut d’ofegar-se al mar més de 300 persones perquè el drama diari de la frontera sud d’Europa, d’aquest confí de la desesperació i del tràfic humà, activés les alarmes a Europa, i la cúspide de l’eurocràcia es dignés a tacar-se les sabates a Lampedusa. Un grapat d’illencs, amb la seva sonora esbroncada, va recriminar ahir a Brussel·les –i també a Roma, ja que el primer ministre italià ha trigat una setmana a presentar-s’hi– la seva sordesa i la seva desídia criminal.

“És un problema de tots”. Letta i Barroso (al fons) van entrar a l’hangar on hi ha els fèretres de les víctimes del naufragi; el primer ministre italià es va agenollar davant el taüt d’un nen i el president de la Comissió va deixar unes flors

“Vergonya, vergonya!”, cridaven els manifestants des del reixat que protegeix la pista de l’aeroport, després que aterrés l’avió oficial en el qual viatjaven el president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, la comissària d’Afers Interns i Immigració, Cecilia Malström, i el cap del Govern italià, Enrico Letta.

Algú es va atrevir fins i tot a anomenar “assassins” als polítics nouvinguts, mentre els mostraven pancartes amb fotos de les deplorables condicions en què viuen els immigrants i refugiats en el centre d’acolliment. Els pescadors es van unir a la protesta fent ulular les sirenes dels seus vaixells. Va ser un matí d’emotivitat i tensió a flor de pell. La delegació va entrar a l’hangar on són alineats els fèretres de les víctimes del naufragi de la setmana passada. Letta es va agenollar uns instants davant d’un taüt blanc on reposa un dels nens morts. Barroso va deixar unes flors. La comitiva va guardar silenci. Barroso va reconèixer després, en roda de premsa, que la imatge de l’hangar “no se n’anirà mai de la meva ment”.

El president de la Comissió va insistir que ni Lampedusa ni Itàlia no estan soles, que un problema d’aquesta magnitud d’un país europeu “és un problema de tots” i que Europa “no dóna l’esquena”. La comissària Malström va publicar un missatge a Twitter en el qual va reconèixer el seu “immens dolor” a l’hangar i va afegir que la situació “no és digna d’Europa”.

En la trobada amb els periodistes es va donar la notícia que, entre els últims cossos recuperats, hi havia el d’una mare i un nadó nounat, units pel cordó umbilical. Sembla que el part es va produir en plena emergència. Barroso va esmentar aquesta terrible troballa. Alguns informadors ja ho sabien però dubtaven, per pudor, sobre si havien de revelar al públic aquest detall.

No era l’ocasió més elegant per parlar de diners, però el president de la Comissió ho va fer. Barroso va anunciar que Itàlia rebrà 30 milions d’euros addicionals dels fons comunitaris per acollir en millors condicions els immigrants i refugiats que hi arriben. Però el dirigent europeu va tenir interès en aclarir una confusió que regna a Itàlia, promoguda fins i tot pel mateix Govern. Barroso va reconèixer que els països del sud d’Europa són la porta d’entrada dels fluxos humans i suporten aquesta pressió, però en realitat els qui més refugi donen a llarg termini, i amb gran diferència, són Alemanya, França, Gran Bretanya, Suècia, Bèlgica i Holanda.

Aquests acostumen a ser les destinacions finals. Va insinuar, per tant, que les queixes d’Itàlia als seus socis no estan tant justificades. Amb tot, el problema de l’allau d’immigrants i refugiats serà tractat en el pròxim Consell Europeu, a Brussel·les, els propers dies 24 i 25.

Letta va anunciar mesures immediates per resoldre la situació en el centre d’acolliment de l’illa, sobretot per als menors d’edat, i va dir que es farà un funeral d’Estat per a les víctimes. Preguntat pel fet que la Fiscalia hagi obert formalment un sumari contra els supervivents pel delicte d’immigració clandestina –penat amb fins a 5.000 euros de multa–, Letta va admetre la seva “profunda vergonya” per l’aplicació de la llei “amb aquest zel” davant un gran drama humà.

L’alcaldessa de Lampedusa, Giusi Nicolini, estava una mica desconcertada per tant de cotxe oficial. “La visita del papa Francesc (el juliol passat) va ser important, però aquesta d’avui potser ho és més –va dir–. Seria penós si avui no canviés alguna cosa”. Va ser la mateixa Nicolini que, en dies passats, es va mostrar disposada que l’Ajuntament, si el Govern no ho feia, instal·lés unes tendes de campanya per donar allotjament digne als refugiats avui amuntegats. Nicolini va insistir perquè la comitiva de Brussel·les i Roma visités el centre d’acolliment, la qual cosa no estava prevista.

Al mar, mentrestant, va continuar la penosa tasca de treure cadàvers. Són ja 302, entre ells els de nou nens.


Eusebio Val
10/10/13
La Vanguardia