dimarts, 14 de maig del 2013

Jornada de voluntariat: "Entre 5.000 i 10.000 persones no tenen atenció pública a Catalunya"

El 10 de maig es va dur a terme la VII Jornada de voluntariat en l’àmbit de la salut a l’Hospital Maternoinfantil Sant Joan de Déu. L’acte va centrar el seu debat entorn l’impacte que tenen les desigualtats econòmiques del moment actual en la salut de les persones i va comptar amb les ponències de l’Arcadi Oliveres i la Lucía Artazcoz.

La Presidenta de la FCVS, Francina Alsina, va donar la benvinguda i va destacar el paper de les entitats en moments de crisi. “Les entitats podem col·laborar i ser un suport, tant en les situacions de malaltia amb molta vulnerabilitat, com en les situacions menys agudes, promovent actuacions més enfocades a la prevenció”. Per això, Alsina va realçar el paper de les persones voluntàries que són “l’actiu més gran del que disposem per desenvolupar accions socials”.

El Doctor en economia i president de Justícia i Pau, Arcadi Oliveres, va fer una reflexió sobre la situació de la crisi i les desigualtats socials, focalitzant el seu discurs en la situació d’atur i el manteniment de l’estat del benestar. En aquest sentit, va exposar la necessitat de canviar els models actuals com a sortida de la crisi, apostant per la reducció de la jornada laboral i la disminució d’algunes despeses com la militar.

La Doctora en medicina i directora de l’Institut de Serveis a la Comunitat de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, Lucía Artazcoz va centrar el seu debat entorn l’impacte que tenen les desigualtats econòmiques del moment actual en la salut de les persones. Artazcoz va destacar que amb la crisi han augmentat a Espanya els “problemes de salut mental i l’abús de l’alcohol”. Per això, les polítiques per reduir l’impacte de la crisi a la salut “han de centrar-se en els col·lectius més vulnerables”.

A la Jornada també es va realitzar una taula rodona on a través de diferents experts en medicina es va mostrar com els serveis de salut estan deixant de ser universals. Així, el gerent de l’Associació Salut i Família, Rossend Hernández, va assenyalar que “entre 5.000 i 10.000 persones no tenen atenció pública a Catalunya”.

Mitjançant un debat entre la psicòloga i directora d’ARED, Ma. Elena Alfaro, i la treballadora social i coordinadora de voluntariat de l’AECC, Victòria Torralbo, es va posar de manifest el paper del voluntariat, mostrant els límits que aquest pot arribar a tenir.

Finalment, diferents entitats van donar noves propostes de voluntariat exposant als assistents els seus projectes en la situació socioeconòmica actual. En concret, van participar les següents entitats: l’ABD, l’Associació d’Amputats Sant Jordi, Càritas, la Creu Roja, la Fundació Arrels i la Fundació Jubert Figueres.

13/05/13