divendres, 10 de maig del 2013

El personal d'Albera Salut s'ha abaixat el sou un 18%

La rebaixa del 18% respecte al 2010 s'ha fet per no haver de tocar la plantilla 
És l'única àrea bàsica de salut de les comarques de Girona on els socis són metges i infermeres que s'autogestionen

Dos usuaris atesos a l'Albera Salut de Peralada. Foto:ACN/Lourdes Casademont
Els professionals d'Albera Salut que treballen a l'àrea bàsica de salut de Peralada i a onze municipis més de l'Alt Empordà s'han abaixat el sou un 18% respecte al 2010 per absorbir la retallada del pressupost i no haver de tocar la plantilla ni tampoc reduir els serveis. Es va fer de forma esglaonada. El 2010 es van abaixar els salaris un 6% a tothom igual i l'any següent, un 12%. També es van aplicar altres mesures d'ajust, com ara renegociar amb els proveïdors, més control en l'ús del material i els medicaments o la implantació de genèrics.

Superar retallades
L'objectiu és aconseguir que els usuaris no notin la crisi ni les retallades en el pressupost. Aquesta va ser la principal preocupació quan els socis d'aquesta EBA –funciona com si es tractés d'una cooperativa de treballadors que ha de retre comptes al Servei Català de la Salut, que els atorga un pressupost– van saber que se'ls reduïen un 18% els recursos. Era l'any 2010 i el pressupost de què disposaven era d'uns dos milions d'euros. “Com que no podíem reduir les despeses, com ara la llum, vam veure que calia fer-ho repercutir en els salaris”, explica el director, Lluís Martínez.

Una altra de les accions que s'han dut a terme ha estat incorporar nous serveis al catàleg privat sense modificar els serveis públics gratuïts. És una fórmula per aconseguir ingressos, segons explica Martínez, que hi afegeix que és “anecdòtica”, perquè només representa l'1% de l'activitat, però que és una via més per aconseguir recursos i mantenir l'activitat.

Des del 2003 ofereixen un servei d'odontologia privada i des de fa uns dos anys també fan reconeixements esportius. El catàleg privat també inclou odontologia privada, podologia i psicologia amb suport al dol.

Un cas únic a Girona
Els professionals d'Albera Salut són els únics de la demarcació que s'autogestionen com a entitat de base associativa (EBA), mentre que a Catalunya n'hi ha nou més. La professionalitat i el contacte directe amb l'usuari són alguns dels elements clau que els han permès millorar el grau de satisfacció dels malalts i no tenir llista d'espera, segons els seus responsables. Quan van assumir la gestió d'aquesta àrea bàsica després de guanyar el concurs l'any 2002, van haver de demanar un crèdit de 150.000 euros en què els socis són els avaladors per poder fer front a les despeses mentre finalitzava el traspàs de l'ICS al concert econòmic que hi ha ara.

Pagaments amb retard
A banda d'això, han vist com des de l'abril del 2011 hi ha hagut un seguit d'interrupcions puntuals en els pagaments de la Generalitat, com també ha passat en els centres concertats. “Podem arribar a finals d'any amb uns 200.000 o 300.000 euros de deutes si no ens paguen el que ens deuen”, explica Martínez. De moment, han assumit els retards amb la reducció de les nòmines i confien que no caldrà anar més enllà.

L'EBA Albera Salut està formada per uns 35 professionals, dels quals tretze són socis (metges i infermeres) i la resta són contractats per l'empresa.

Redacció
10/05/13
El Punt Avui