dimecres, 16 de juliol del 2014

Un nou test de sang avança la detecció de l'Alzheimer

Desenvolupen uns exàmens que alerten de la malaltia fins i tot un any i mig abans
El tractament serà més efectiu

L'exercici mental és bàsic per alentir l'aparició de l'Alzheimer
Un nou test sanguini destinat a les persones amb símptomes de pèrdua de memòria anomenada deteriorament cognitiu lleu —el 60 per cent de les quals acabarà desenvolupant demència— va ser anunciat ahir per un grup de científics britànics del King's College, de Londres, que l'ha desenvolupat en companyia dels laboratoris Proteome Sciencies. L'avenç, que podria permetre la detecció precoç de l'Alzheimer fins a dotze o divuit mesos abans que es manifestés, va ser difós a la publicació Alzheimer's & Dementia. A més de les esperançadores i també cautes reaccions científiques davant de la notícia, un altre dels seus efectes va ser l'augment de preu de les accions de Proteome Sciencies a la borsa de Londres.

El test, que podria estar disponible per a la comercialització en dos anys, i que tindria un cost d'entre 120 i 340 euros, identifica deu proteïnes de la sang que s'associen al desenvolupament de la malaltia, en principi en un grau de certesa del 87%.

La importància d'una detecció precoç de l'Alzheimer és fonamental per al tractament, atès que quan els primers símptomes es manifesten els danys que ha patit el cervell del malalt són tan grans que els medicaments fins ara disponibles són del tot inútils. Tractar malalts o potencials malalts —en cas que la predicció de contraure la malaltia encara fos més acurada que el 87% dels casos que ha assolit l'estudi— seria un gran pas, també a l'hora de dissenyar remeis més eficaços.

L'equip d'investigadors analitzava 26 proteïnes que havien estat vinculades a la malaltia amb anterioritat. A partir de la sol·licitud de voluntaris feta a través de la revista Alzheimer's & Dementia, van analitzar mostres de sang de 1.148 individus d'avançada edat, 476 dels quals patia Alzheimer, 220 amb deteriorament cognitiu lleu i 452 sense cap símptoma de demència.

Sobre aquests estudis, van trobar que 16 de les proteïnes es relacionaven amb la contracció del cervell, ja sigui per un deteriorament cognitiu lleu o per l'Alzheimer. Una tanda posterior de proves va acabar per identificar les deu proteïnes esmentades, la presència de les quals podria predir, amb un grau raonable d'exactitud, si les persones amb deteriorament cognitiu lleu desenvoluparan Alzheimer al cap d'un any. Amb tot, calen encara assajos que impliquin entre 5.000 i 10.000 persones per refermar les primeres conclusions.

Quim Aranda
09/07/14