dimecres, 7 de maig del 2014

Cirurgia amb imaginació

Metges de Bellvitge dissenyen una operació a mida per a un pacient amb càncer
El tumor es trobava en un tros de còlon que li havien implantat dinou anys abans per substituir l'estómac després d'una hemorràgia 


Quan un equip de cirurgians s'enfronta a una intervenció poc freqüent, els professionals acostumen a recórrer a la literatura mèdica i consulten tècniques descrites per col·legues de tot el món que s'han aplicat amb més o menys èxit en casos similars. Però, de vegades, els cirurgians es troben amb casos singulars. Casos sense precedents que els obliguen a posar en comú talent, coneixements i imaginació per dissenyar una operació a mida per al pacient. Això és el que es va trobar l'equip de cirurgia general i digestiva de l'hospital de Bellvitge amb un pacient de 72 anys a qui van detectar un càncer de còlon i que van operar amb imaginació el març passat.

La particularitat del cas era que el còlon on es trobava el tumor no estava a la panxa, com és habitual, sinó al tòrax del pacient, a qui dinou anys enrere li havien hagut d'extirpar d'urgència l'estómac i gran part de l'esòfag després de tenir una hemorràgia digestiva alta. Per substituir-los, els metges van implantar al pacient un tros del seu còlon en una operació força complexa en aquella època.

Segons el doctor Leandre Farran, cap de secció del servei de cirurgia general i digestiva de Bellvitge i màxim responsable de la intervenció realitzada fa poques setmanes, el carcinoma detectat al pacient era un tipus de tumor “com els que apareixerien en un còlon ubicat al seu lloc”. “És un cas molt rar. A tot el món, en vam trobar sis o set de similars descrits, però cap d'igual”, recorda. A més, cap de les tècniques utilitzades convencia l'equip. “En cirurgia oncològica, t'has d'assegurar que extirpes l'òrgan afectat amb prou marge de seguretat, a més dels ganglis i del greix que l'envolta”, explica.

Calia trobar la millor manera d'accedir al còlon per dissecar-lo i extreure'l. I és aquí on va entrar en joc l'equip de cirurgia cardíaca, que va plantejar un abordatge transesternal (per darrere l'estèrnum), passant molt a prop del cor. La segona part de l'operació va consistir a substituir el còlon per un tros de budell prim d'uns 50 centímetres. El budell s'havia de revascularitzar i per fer-ho van recórrer a l'ajuda dels companys de cirurgia plàstica, experts i molt avesats en tècniques de microcirurgia d'aquest tipus.

L'operació va ser un èxit i està previst que el pacient iniciï aviat tractament de quimioteràpia per assegurar tot el procés. El més sorprenent, però, és que tant abans com després de la intervenció, l'home fa una vida pràcticament normal. “Menja de tot i té molts ànims”, assegura el doctor.


Marta Ciércoles
04/05/14