dissabte, 7 de febrer del 2015

El Trueta fa el seguiment a 86 gironins que viuen amb un ronyó trasplantat

J. Antúnes i J. Bernués trasplantats de ronyó amb el nefròleg J. Calabia
A les comarques gironines, hi ha 430 persones que viuen amb un ronyó trasplantat i el 20% d'aquests (86 pacients) han posat en mans dels professionals del servei de nefrologia de l'hospital Josep Trueta de Girona el seu seguiment mèdic. Josep Antúnes (Girona, 44 anys) i Jordi Bernués (Girona, 53 anys) es van haver de sotmetre a un trasplantament de ronyó fa 15 i 10 anys, respectivament. 

El trasplantament es va fer a l'hospital Germans Trias i Pujol de Badalona i el seguiment durant el primer any també el van fer allà. Però a partir del segon any van ser els nefròlegs del Trueta els qui van assumir, per voluntat dels pacients, els controls trimestrals que hauran de seguir al llarg de tota la vida. I només van a l'hospital de Can Ruti un cop a l'any.

La comoditat que suposa el fet de no haver-se de desplaçar a Barcelona i la confiança dipositada en l'equip de nefrologia del Trueta, dirigit pel doctor Martí Vallès, són els principals arguments que motiven la vuitantena de pacients trasplantats a fer-se els controls en aquest centre. Cada any, 40 gironins se sotmeten a un trasplantament renal que han estat esperant mentre feien sessions de diàlisi, i l'atenció permanent que necessiten els la presten els diversos centres de nefrologia de la demarcació.

Un cop feta la intervenció quirúrgica, el seguiment del pacient durant el primer any s'efectua en algun dels sis hospitals catalans que fan trasplantaments de ronyó, atès que en el transcurs d'aquests mesos poden sorgir les principals complicacions i el risc de rebuig és més alt. Passat aquest temps, ja poden compartir el seguiment amb l'equip de nefrologia de Girona. Als centres d'atenció primària es fan les analítiques de sang i els resultats d'aquestes, així com el control i la regulació de la medicació, els estudien els nefròlegs a les consultes externes del Trueta.

LA XIFRA
40 gironins
se sotmeten, a l'any, a un trasplantament de ronyó en un dels sis hospitals catalans on es fan.

En un 58% dels casos la diàlisi es fa a casa
Excepte la pràctica del trasplantament renal, el Trueta desenvolupa totes les tècniques diagnòstiques i terapèutiques relacionades amb el món de la nefrologia. El servei és capdavanter a Catalunya en diàlisi peritoneal, fins al punt que el 58% dels pacients de diàlisi del Trueta fan el tractament en el seu domicili. És un tractament molt senzill, que no requereix l'ús d'equips gaire avançats tècnicament.

Núria Astorch
06/02/2015