dimecres, 27 de juliol del 2016

“Cada sis minuts algú té un ictus a Espanya”

Carmen Aleix, presidenta de la Federació Espanyola d’Ictus

Tinc 70 anys. Sóc de Barcelona. Sóc mestressa de casa. Estic casada i tinc dos fills, Jordi (48) i Xavier (39). Sóc d’esquerres, cal lluitar! No tinc creences religioses. L’ictus és la primera causa de dependència a Espanya, una epidèmia. Cal evitar el sedentarisme i els greixos.

Què és un ictus?
Ictus, embòlia, vessament, apoplexia, feridura... és el mateix: una lesió neuronal causada per un accident vascular.

Accident vascular?
Una zona del cervell queda sense irrigació sanguínia perquè un vas sanguini s’obtura per un coàgul o es trenca bruscament. Ictus significa, en llatí, cop.

Com si un déu colpegés... sense avisar?
Hi ha símptomes: si els reconeixes i actues de pressa, pots salvar la vida! La teva o d’un altre.

Un ictus mata?
El 20% dels ictus maten. I la resta deixen lesions més o menys greus.

Amb quines conseqüències?
Mig cos paralitzat. O perds la parla: et quedes mut o incapaç d’articular paraules comprensibles. O perds records. O canvies de personalitat. Perds mobilitat, pots quedar dependent d’altres per menjar, vestir-te, rentar-te, desplaçar-te...

Buf, gairebé preferiria morir.
Ho he pensat... La majoria, en veure’s disminuïts, amb la vida truncada, cauen en una depressió. És duríssim perdre l’autonomia personal, sent-ne conscient!

Per mi seria el pitjor.
I no poder jugar amb els fills, i perdre rela­cions i amistats, i patir veient persones es­timades sacrificar-se per tu... Jo em vaig ­sacrificar per la meva mare, que va tenir un ictus amb 80 anys...

Es penedeix d’haver-la cuidat?
No. Va quedar mig paralitzada, me la vaig ­endur a casa, i el meu pare amb ella. Sense ­ascensor! Va viure 17 anys més amb el meu suport. Va ser dur també per al meu marit i els meus dos fills, en un pis petit... Em penedeixo d’una cosa...

De què?
Per cuidar la meva mare, vaig descuidar una mica el meu fill petit. Llavors tenia dotze anys... Tant de bo me n’hagués adonat! Ho hagués fet tot una mica diferent.

Veig que un ictus altera moltes vides...
Sí, per això cal prevenir tant com es pugui.

Quins són els símptomes?
La boca es torça, es despenja una de les comissures dels llavis: corre, truca a l’ambulància! Un braç es queda sense força: corre, truca a l’ambulància! No aconsegueixes articular el que penses i dius altres coses...

Corre a avisar l’ambulància!
Veus doble. Veus ennuvolat. No entens què diu qui t’està parlant. Sents un fortíssim mal de cap... Una ambulància, de pressa!

Ningú no m’havia explicat això, Carmen: gràcies!
Ens parlen de càncer, d’infart..., però no de l’ictus! Gravíssima desinformació! Cada sis minuts hi ha un ictus a Espanya! Al món, cada sis segons.

Quanta gent en pateix, aquí?
Són 130.000 espanyols a l’any. Ara hi ha 400.000 discapacitats a Espanya a causa d’un ictus: és la nostra primera causa de dependència! És una malaltia, una epidèmia.

I què hi podem fer?
Invertir perquè hi hagi en cada capital de província un hospital amb una bona unitat d’ictus. Això evitaria moltes discapacitats i estalviaria milions d’euros!

I per què no es fa?
El polític és curtterminista i gasta en altres coses. I ara, a sobre, està tot paralitzat.

I què puc fer jo per no tenir un ictus?
Evita tot el que afavoreixi la formació de trombes a les artèries: el sedentarisme, el tabac i l’alcohol, l’obesitat i la diabetis, la hipertensió i l’estrès, els anticonceptius químics i els greixos que donen colesterol.

O sigui, tranquil·litat i bons aliments.
Sí, dieta mediterrània i vida saludable. Però encara en sabem molt poc: ara estan inves­tigant per què hi ha més ictus a Andalusia que a la resta d’ Espanya.

És curiós...
Sí. També pot provocar-lo una arítmia, un aneurisma o una malformació en un vas, que dóna lloc a l’ictus hemorràgic.

Què és això?
Doncs es rebenta el vas i s’entolla la sang en una zona del cervell. Això és molt nociu. Es diu ictus isquèmic el causat per un coàgul que obstrueix el flux sanguini. En aquest cas, ­actuar ràpid podria evitar moltes vides destrossades.

Com s’actua?
Mitjançant un microcatèter es pot desfer el coàgul, es reprèn el reg, tornen les facultats minvades... Com més rapidesa, menys afectacions quedaran.

A partir de quant de temps sense actuar comença a ser perillós?
A partir de les tres hores del primer símptoma es multiplica el risc d’afectació, i a les sis hores és irreversible.

Si te’n vas a adormir amb un ictus...
Fatal.

Coneixem famosos que hagin estat víc­times d’ictus?
Ho han explicat José Luis Cuerda, Alberto Contador, Silvia Abascal, Victoria Prego... Si t’hi esforces, et rehabilites millor.

I recuperes molt?
Bastant, i fas prevenció mitjançant fàrmacs anticoagulants. I tots aprenen a gaudir més de plaers inadvertits, com el simple fet de caminar per la platja. 


Vida i hisenda
Aquesta entrevista potser salva vides: llegeix-la, i si detectes símptomes d’ictus, actua de pressa! Truca al 061, que vingui una ambulància d’ur­gències, medicalitzada: t’estalviaràs molta desesperació (i despesa eco­nòmica, i també a l’erari públic, en tractaments i cobertura de dependència). Per què aquesta ignorància que pot arruïnar-nos la vida i la hisenda? Aprenc de la Carmen el que sap com a filla d’afectada i com a presidenta de l’ Associació Catalana de Persones amb Accident Vascular Cerebral ( www.avece.org) i de la Federació Espanyola d’Ictus ( FEI), arran de la jornada Stroke actiona Barcelona. El proper 29 d’octubre se celebra el dia mundial de l’Ictus.

Víctor-M. Amela
21/07/2016