divendres, 28 de setembre del 2012

Un gironí és el primer del món a ser pare tot i patir una mutació cromosòmica que li impedia tenir fills.

La directora mèdica de la clínica Eugin, Valérie Vernaeve,
i el pare de la criatura ahir en roda de premsa 
Foto: EUGIN.
La clínica Eugin de Barcelona, especialitzada en reproducció assistida, ha desenvolupat una tècnica pionera al món, en col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona, que permet analitzar tots els cromosomes d'un embrió en tan sols dos dies i seleccionar els que són viables. Gràcies a la primera aplicació pràctica d'aquesta tècnica,  un home que no podia tenir fills a causa d'una doble alteració cromosòmica ha aconseguit ser pare d'una nena que ja té catorze mesos.
Miquel Àngel Garcia i la seva dona havien descartat pràcticament la possibilitat de ser pares després d'anys d'intentar un embaràs. Fins que l'any passat van saber, gràcies a un test de cariotip –una prova que permet analitzar el nombre i l'estructura dels cromosomes–, que la causa de la seva infertilitat era que Miquel Àngel tenia dues anomalies cromosòmiques que no afectaven la seva salut, però sí la qualitat dels seus espermatozoides.
Segons el responsable del laboratori de fecundacióin vitro d'Eugin, Albert Obradors, en casos de doble alteració cromosòmica només un de cada deu espermatozoides conté la informació genètica correcta per tal de donar lloc a una nova vida.

Fecundació ‘in vitro'

Davant d'aquest diagnòstic, la solució era generar embrions de la parella mitjançant una fecundació in vitro i seleccionar els que fossin viables per implantar-los a l'úter de la dona. Per fer-ho, els especialistes de la clínica van aplicar per primer cop al món una tècnica desenvolupada per ells mateixos que permet escurçar de cinc a dos dies el temps necessari per analitzar tots els cromosomes (l'ésser humà en té 23 parells) dels embrions.
Aquesta reducció de temps ha estat la clau de l'èxit. Per fer una anàlisi dels cromosomes, cal extraure una cèl·lula quan l'embrió té tres dies i el principal problema de la tècnica habitual és que es requereixen cinc dies per obtenir tota la informació cromosòmica, un temps excessiu, tenint en compte que l'embrió només sobreviu cinc dies sense ser implantat a l'úter.

Diari de Girona
27/09/2012