dilluns, 15 de setembre del 2014

Una vacuna experimental contra el dengue aconsegueix una eficàcia del 60%

La vacuna contra el dengue que desenvolupa la farmacèutica francesa Sanofi ha mostrat una eficàcia del 60,8% en les proves amb nens i adolescents practicades a l'Amèrica Llatina, i és efectiva contra els quatre serotips de la malaltia, ha informat l'empresa.

Sanofi Pasteur, la divisió de vacunes de la companyia, ha explicat que 20.875 nens es van sotmetre a un estudi en què de forma aleatòria uns van obtenir tres dosis de la vacuna i altres un placebo, en intervals de sis mesos.

Els nens resideixen en zones del Brasil, Colòmbia, Hondures, Mèxic i Puerto Rico, on el dengue és endèmic.

El resultat demostra una reducció del 60,8% dels casos de dengue en els nens de 9 a 16 anys que van obtenir la vacuna.

Així mateix, va mostrar ser efectiva contra els quatre serotips que existeixen de la malaltia, i contra la versió hemorràgica, la més greu. Per serotips, la vacuna ha demostrat una eficàcia del 50,3% (ST-1); del 42,3% (ST-2); del 74% (ST-3), i del 77,7% (ST-4).

La persona que ha contret i emmalaltit amb un serotip queda immunitzada per a aquest, però no per als altres tres. A més, ha quedat comprovat que la segona vegada que es contrau la malaltia aquesta és molt més greu que la primera, i així successivament.

Així mateix, l'estudi ha demostrat una reducció del 80,3% del risc d'hospitalització, i ha provat "l'eventual impacte sobre la salut pública", destaca el comunicat de la companyia.

Segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), en els últims 50 anys el dengue es va propagar de nou a un centenar de països i la seva incidència mundial va augmentar 30 vegades, de manera que es va convertir en la malaltia vectorial de més ràpida propagació.

Actualment, gairebé la meitat de la població mundial viu en països on el dengue és endèmic, i més de 390 milions de persones en el món el pateixen cada any --500.000 d'ells tenen la versió més greu--, quan fa mig segle només se'n registraven 15.000 casos en nou països del Sud-est Asiàtic.

A Amèrica, el nombre de casos es va multiplicar per cinc l'última dècada, i va passar dels 517.00 registrats el 2003 als 2,3 milions detectats el 2013, una xifra sense precedents.

"Els resultats d'aquesta fase 3 a Llatinoamèrica són molt positius perquè són consistents amb els resultats de l'estudi fase 3 a l'Àsia. Junts, els resultats suggereixen que per primera vegada està a l'horitzó una vacuna que pot ajudar a controlar el dengue", afirma, citat en el comunicat, Duane Gubler, president de l'Associació Control del Dengue.

En total, 40.000 nens de 15 països s'han sotmès a l'estudi.

La taxa de mortalitat del dengue és del 2,5%, relativament baixa si es compara amb altres malalties, com l'Ebola, que poden arribar al 90 per cent. No obstant, les conseqüències per a l'economia de les famílies i de les nacions són catastròfiques.

EFE
03/09/14