dijous, 29 d’agost del 2013

Els articles mèdics publicats des de Girona perden rellevància internacional

L'IDIBGi va reduir les publicacions científiques l'any 2012 mentre els centres de recerca barcelonins les van augmentar.
L´hospital Trueta, seu de l´IDIBGi.

El nombre d'articles mèdics publicats des de les comarques gironines va caure durant el 2012, així com també la seva rellevància dins de la comunitat científica. Segons dades facilitades per l'Institut Català de la Salut (ICS), al llarg de l'any passat l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGi) va publicar un total de 94 articles en revistes indexades, 69 ?menys que l'any 2011.

La xifra és encara més baixa que fa dos anys, quan el nombre de treballs gironins que van sortir a les revistes va arribar als 194. A la davallada contínua d'articles gironins se li afegeix una baixada del seu factor d'impacte. És a dir, de la rellevància que aquests articles tenen o del ressò internacional que assoleixen.
En aquest sentit, segons les dades de l'ICS, el factor d'impacte dels articles durant el 2012 va tenir un valor de 456,91, mentre que el de l'any anterior va ser de 601,63, i el de fa dos, 833,64.

Les xifres a la baixa de la recerca biomèdica gironina també es repeteix en altres institucions científiques del país, com l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida o l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili. En canvi els dos grans instituts barcelonins (Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge, IDIBELL, Vall d'Hebron Institut de Recerca, VHIR) van incrementar el nombre d'articles i també la seva rellevància.

En total, els set instituts vinculats als centres hospitalaris i d'atenció primària de l'Institut Català de la Salut (ICS) van generar durant el 2012 un total de 3.071 articles publicats en revistes científiques amb un factor d'impacte acumulat de 13.616,34, un 9,32% més que l'any anterior. L'any anterior els instituts van publicar 2.954 articles en revistes indexades amb un factor d'impacte total de 12.455,32.

La principal virtut d'aquests instituts és la seva estreta i constant relació amb els centres sanitaris, on es desenvolupa l'atenció als pacients de forma diària, amb l'objectiu de trobar solucions als problemes de salut des de l'àmbit de la recerca biomèdica. En total, més de 2.000 professionals participen en els projectes de recerca que es desenvolupen en aquests instituts.

Des de l'any 2009, tres d'aquests instituts -el Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l'Institut d'Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol (IGTP)- estan acreditats per l'Instituto de Salud Carlos III. Aquest reconeixement com a centres d'excel·lència situa la institució en una posició capdavantera a tot l'Estat en l'àmbit de la recerca biomèdica.

Les principals àrees científiques en què destaquen els instituts de recerca de l'ICS són les relacionades amb neurociències, patologia infecciosa i trasplantament; malalties inflamatòries, cròniques i degeneratives; epigenètica, biologia del càncer, epidemiologia i salut pública, entre d'altres.


DdG
24/08/13