dilluns, 15 de juny del 2015

Cascos blaus regalen perfums a canvi de sexe als països pobres

Un document de l’ONU revela que hi ha hagut gairebé 500 denúncies en missions com les d’Haití o Libèria

UNA DÈCADA DESPRÉS Els abusos segueixen després de l’informe Zeid del 2005, que va encendre l’alerta

Els papers es confonen. Pacificadors o explotadors? És la gran qüestió a què s’enfronten les Nacions Unides.

“Per les dones de les àrees rurals, la fam, la manca de refugi, la cura dels nens, les medicines, el manteniment de la llar, eren assumptes sovint citats com a desencadenants de la necessitat”, assenyala un informe de l’organització multinacional. En aquest document s’afegeix que, a canvi de relacions sexuals, elles “rebien sabates, telèfons mòbils, ordinadors, perfums o diners”.

Qui feia aquests regals en països com Haití, Libèria, el Congo i el Sudan del Sud eren els membres de les forces de pau enviades per l’ONU. Hi ha uns 125.000 cascos blaus repartits pel món.

L’informe indica que es van registrar 480 denúncies d’explotació sexual en el període comprès entre el 2008 i el 2013. Una tercera part de les al·legacions suposa la implicació de menors de 18 anys com a principals víctimes d’aquests intercanvis.

L’informe s’ha elaborat a partir d’entrevistes a dones dels països citats. Centenars van confessar que la misèria i la recerca d’una millora en el seu estil de vida les va portar a vendre’s per sexe als pacificadors.

“Les proves recollides a partir de dues comissions de forces de pau demostren que les transaccions sexuals són força comunes en aquestes missions”, segons el text de l’esborrany que va avançar l’agència Ap i que s’ha de fer públic oficialment al llarg d’aquest mes. Les xifres podrien ser molt superiors. Només a Haití, amb 7.000 enviats especials, s’haurien constatat 231 casos, segons les entrevistes realitzades el 2014.

En casos en els quals no es va produir el pagament promès, algunes dones es van apropiar de les insígnies i identificacions dels funcionaris. Els van amenaçar de “revelar a les xarxes socials” les seves infidelitats.

Moltes d’elles desconeixien que l’ONU prohibeix de forma taxativa l’explotació sexual i que disposen d’una línia directa per denunciar aquestes situacions. Només set de les enquestades tenien coneixement d’aquesta normativa.

Els investigadors de l’ONU es van desplaçar l’any passat a Haití pels persistents problemes en aquest terreny. L’organització afirma que aquests abusos han anat de baixa a tot el món. L’últim informe anual del secretari general va reconèixer 51 casos d’explotació sexual el 2014, per 66 l’any anterior. Tot i això, la nova investigació assegura que, sobre el terreny, s’han constatat “significatives situacions no denunciades”.

Aquestes revelacions arriben una dècada després que Zeid Raad al-Hussein, avui alt comissionat per als Drets Humans a l’ONU, va abordar l’explotació sexual en un informe que ara es coneix com Zeid. Aquest treball d’investigació va destapar la crua realitat dels abusos que els cascos blaus cometien contra les persones que havien de protegir. Va exigir reformes, però els objectius que va marcar encara no s’han assolit.

Soldats francesos en el punt de mira
Ban Ki-moon, secretari general de l'ONU, va anunciar fa uns dies la creació d'un equip independent per investigar cascos blaus francesos destinats a la República Centreafricana. Un informe de la comissió de drets humans va descobrir que aquests soldats presumptament van abusar sexualment de nens a canvi de menjar de de l'any 2013.


Francesc Peirón
12/06/2015