dijous, 19 de setembre del 2013

Parlant de motivacions

No puc explicar cap llarga experiència de voluntariat encara. Tot just començo. En un hospital. Quan vaig anar a parlar amb la coordinadora pensava que em preguntaria per les motivacions, i que jo no sabria ben bé què dir-li. Em va fer força preguntes, cert, però no aquesta.

Me la trasllado, doncs, més que per trobar una resposta intueixo que per començar a teixir un relat, el meu primer relat de voluntariat.

No, no cal que controlem, justifiquem o argumentem totes les nostres accions. Però és certa una cosa: mai m'havia plantejat de ser voluntària. No havia sentit aquesta vocació. Així, ara, per què?

Tinc una amiga que ha fet voluntariat a l'Africa. La va moure l'amor d'un noi i l'ha atrapat l'amor a un país. Sense haver-ho previst. Per no és a partir d'ella, que se m'ha desvetllat la motivació. De petita vaig rebre una formació religiosa, diguem-ne «intensa» i tot i que en créixer l'oblidés, sé que les coses que ens ensenyen de petits queden impregnades en racons de l'inconscient. Em ve d'aquí, l'esperit de servei?

O es tracta del tsunami que ha arrasat la meva vida els darrers anys? Entre altres, l'ha provocat la pèrdua dels pares, després de llargues estades hospitalàries, i el sentiment que no vaig poder ser amb ells com hagués volgut. Potser és un joc de compensacions. Les ganes de canviar el món...Una reacció contra l'individualisme, l'egoisme, l'oportunisme i altres «ismes» amb què combreguen molts i que, a molts altres, ens fan sentir cansament, saturació i desencís. L'interès únic de fer el bé, de ser útil. De contrarestar. Gratuïtament. Perquè sí.

No sé si la meva motivació és alguna d'aquestes o un xic de cada, i més. Tant se val. Al capdavall compten els fets: tantes persones que s'ofereixen i generen esperança, alleujament i benestar en els altres! I que també són més felices, perquè això de donar és com un bumerang que retorna a la mà de qui el llença. I jo vull provar-ho. Perquè tinc l'ocasió i l'oportunitat. No em cal saber res més.

Annabel Ventura (Palamós)
13/09/13
Pàgina Federació Catalana de Voluntariat Social