dijous, 5 de juliol del 2012

Ja sóc empresari


Diumenge passat va entrar en vigor la reforma legal que obliga a inscriure les dones de fer feines en el règim general de la Seguretat Social (a. k. a. SS). Vaig saber que havia d'inscriure-hi la que ve a casa fa uns mesos, quan m'ho va dir. Fa vint anys la dona que venia era una altra i llavors vaig ser jo qui va suggerir la possibilitat d'inscriure-la, per por que un dia prengués mal i es trobés amb problemes per no estar-hi afiliada, però em va dir que ni parlar-ne, que li interessava continuar sense registrar-se enlloc. Per motius diversos moltes dones de fer feines s'han estimat sempre anar fent la viu-viu en l'economia submergida. Segons els impulsors, la reforma legal està pensada precisament per acabar amb totes aquestes irregularitats. És, per tant, una reforma necessària, que s'hauria d'haver fet molts anys abans. De manera que, convençut, fa dos mesos vaig fer les passes per inscriure-la. 

Afortunadament, la gestora que em prepara les declaracions trimestrals de l'IVA i les anuals de la renda, em va ajudar a solucionar-ho. No sé si sense ella me n'hauria sortit. Molta gent, sobretot gran, es neguiteja davant d'aquest nou mar de paperassa. La meva dona de fer feines, que treballa a diverses cases, ha hagut de deixar d'anar a algunes perquè els que l'havien d'inscriure s'han aterrit i s'han estimat més dir-li adéu. Si accepta continuar treballant en negre, endavant. Si l'han de donar d'alta, que no torni mai més. A molts se'ls fa una muntanya tractar amb el Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social, firmar papers que et converteixen oficialment en empresari (encara que la dona vingui a casa teva només quatre hores a la setmana!) i signar amb ella un contracte de treball. 

Per aquests motius, en comptes de normalitzar aquest mercat laboral, la reforma pot aconseguir just el contrari: incrementar-hi l'economia submergida: que només hi sobrevisqui qui accepti deixar de cotitzar a la SS i treballar en negre. Diumenge, a El Punt Avui donaven dades de la xifra de dones que, des que va començar el procés per ajustar-se a les noves normes, se n'han donat de baixa (perquè des d'ara ja no poden pagar-se elles la SS i els que les ajornalen no ho fan): "El desembre del 2011 hi havia a Catalunya 57.238 dones de fer feines, en règim fix o discontinu, inscrites en el règim especial de la Seguretat Social; el 31 de maig passat, les que ja estaven inscrites en el règim general eren només 23.681". El mateix diari explica com solucionen el problema a França: amb un simple talonari, semblant al dels tiquets-restaurant, anomenat tiquet CESU, que evita que t'hagis de fer empresari només perquè a casa ve una dona a fer feines quatre hores a la setmana. Ves si és senzill. Era gairebé impossible que sortís tan complicat com ho ha fet el Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social, però ho ha aconseguit. Des d'aquí, l'enhorabona.

Quim Monzó
04/07/2012