dissabte, 1 de desembre del 2012

Les entitats adverteixen en el Dia Mundial contra la SIDA que la malaltia encara no està superada

Les retallades poden fer augmentar la mortalitat per SIDA

Aquest primer de desembre se celebra el Dia Mundial de la Sida. Una cita que enguany ve marcada per les advertències de les entitats que treballen en l'àmbit de la conscienciació, la prevenció i l'ajuda a les persones infectades pel virus del VIH sobre els efectes de les retallades. Totes coincideixen en el fet que les mesures d'austeritat que han pres les administracions poden causar, de retruc, una revifada del nombre d'infeccions i un augment de la mortalitat. Barcelona, la jornada de record i reivindicació ha començat amb un acte simbòlic a la plaça de Sant Jaume, on s'han desplegat dos tapissos commemoratius als balcons del Palau de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona.

Com en molts altres àmbits, també en el de la lluita contra la Sida tenen efecte les retallades. Les entitats que s'hi dediquen han aprofitat la commemoració del Dia Mundial de la Sida aquest primer de desembre per fer paleses les seves advertències i reivindicacions al respecte. El director de l'ONG Projecte dels Noms, Ferran Pujol, no té cap dubte en afirmar que els efectes de les mesures que han pres els governs adduint la necessitat de moderar el deute públic i mantenir l'austeritat es notaran aviat en la prevenció, les infeccions i la mortalitat per Sida.

Pujol ha citat un estudi de Gesida, el grup d'estudi de la Sida, que afirma que el decret de l'Estat de reforma sanitària que exclou els immigrants de l'atenció sanitària primària provocarà una expansió en el nombre de noves infeccions per VIH i multiplicarà per cinc la mortalitat. Segons ha explicat, el principal problema és que aquestes persones no accediran al servei de salut i no se'ls diagnosticarà fins que no hagin de fer ús dels serveis d'urgència. Per tant, durant aquest temps no tindran accés a tractaments retrovirals i, a més de que la seva qualitat i esperança de vida es reduirà, hi ha risc de que infectin altres persones.

De fet, Pujol ha remarcat que el repte en aquests moments és diagnosticar precoçment les infeccions per VIH. D'aquesta manera, es pot dotar de tractament retroviral a les persones infectades i aquestes gaudeixen d'una qualitat de vida i una esperança igual al de la resta de la població. I, per suposat, s'evita que infecti a altres.

Tot i els avanços en els tractaments, que han convertit la Sida en una malaltia crònica però no mortal, Pujol ha assenyalat la necessitat de prevenir les infeccions. Sobretot, en el cas de persones que desenvolupen la seva vida sexual en entorns on hi ha un risc més elevat. En aquest sentit, les entitats han fet incidència en les persones immigrades i els homosexuals com a col·lectius de risc. Segons ha explicat, a Catalunya hi ha unes 700 infeccions cada any.

Tapissos simbòlics
Són diversos els actes que se celebren durant aquest 1 de desembre per commemorar el Dia Mundial de la Sida. A Barcelona, la jornada ha començat amb el desplegament de dos les seccions del Tapís Memorial de la Sida al balcó de la Generalitat i al de l'Ajuntament de Barcelona. Aquests actes institucionals, que s'han celebrat en el mateix moment a banda i banda de la plaça de Sant Jaume, han estat presidits pel secretari de Família de la Generalitat, Ramon Terrassa, i l'alcalde de la capital catalana, Xavier Trias.

A la mateixa plaça de Sant Jaume s'hi ha instal·lat un estand del Comitè 1 de desembre, la Plataforma Unitària d'ONG-SIDA de Catalunya. Allà, els vianants poden fer donacions i accedir a informació sobre els mètodes de prevenció de la infecció del VIH, els col·lectius de més risc, els tractaments o els ajuts per a persones infectades o que se'ls ha diagnosticat la Sida.

Està previst que a les 12 hores del migdia, tingui lloc una concentració de les 25 entitats que formen aquesta plataforma. En aquest context, es llegirà un manifest que signen totes elles i que denuncia les "dràstiques retallades" en les estructures de l'estat del benestar. Segons el text, aquestes "tiraran per terra un treball de més de 30 anys de prevenció, formació, informació, tractament i seguiment de les persones amb VIH i Sida" a Catalunya i l'estat espanyol. A més de la retirada de la targeta sanitària als immigrants, es critica la reducció de les ajudes estatals a les organitzacions i entitats que treballen en aquest àmbit en almenys un 75%. I s'adverteix que l'estat espanyol es pot situar a la capçalera en nombre de persones infectades a Europa, després dels avanços assolits en les últimes dècades, a més de que es pot generar una major despesa a llarg termini.


01/12/2012