dijous, 31 de juliol del 2014

L'EIIS s'acarnissa amb les dones i els cristians

 Fàtua gihadista a l'Iraq per a l'ablació massiva 

Foto: Kamal Akrayi/EPA
Mossul s'ha convertit en l'epicentre de les bàrbares pràctiques del govern dels gihadistes, que somien establir el seu califat medieval a Mesopotàmia. Ahir van destruir la mesquita on es creu que està enterrat el profeta Jonàs, ubicada en un recinte arqueològic del segle VIII, i van difondre una fàtua que ordena fer l'ablació del clítoris a totes les dones entre els 11 i el 49 anys d'edat.

L'autenticitat d'aquesta fàtua de l'EIIS -que domina àmplies zones de l'Iraq i Síria- no està clara i la circumsició femenina no és habitual a l'Iraq, encara que sí el nord de l'Àfrica i altres regions de l'Orient Mitjà. Diverses fonts consideren que la fàtua sortiria d'un document programàtic de fa un any.

En totcas, Jacqueline Badcock, coordinadora de les activitats humanitàries de l'ONU a l'Iraq, ha calculat que el nombre de dones afectades es podria acostar als quatre milions.

Durant el règim baasista esclafat per l'exèrcit nord-americà en la guerra del 2003, l'Iraq era un dels estats àrabs que més respectava les dones.

Amb el triomf dels grups retrògrads musulmans després dels miratges de les primaveres àrabs, s'ha estès la pràctica de l'ablació. L'ONU va instar el 2012 la seva prohibició a tot el món.

Les dones, els xiïtes i els cristians són molt vulnerables davant les hordes d'Abu Bakr al-Bagdadi, líder de l'EIIS i autoproclamat califa a la gran mesquita de Mossul.

A la ciutat amb prou feines queden una vintena de famílies cristianes. Algunes van ser forçades a convertir-se a l'islam, d'altres es van sotmetre a la llei medieval del dhimi o impost que es pagava a l'edat mitjana per poder guardar una identitat religiosa no islàmica.

Els gihadistes van marcar les portes de les cases abandonades, van profanar les esglésies, van espoliar els seus béns, les joies i diners que s'emportaven els foragitats pel terror en el seu camí cap al poble de Qaraqosh, ara vigilat pels peixmergues kurds que l'han inclòs a la seva zona autònoma. Sacerdots i fidels van agrair el Govern d'Irbil, al territori del qual s'han refugiat molts cristians, la seva protecció.

Patriarques com monsenyor Ignasi Efrem II, patriarca de l'Església siríaca ortodoxa, han denunciat a Beirut els països que donen suport i armen l'EIIS, lamentant la indiferència de l'ONU, la passivitat dels governs i dels cristians d'Occident. "Volem que l'ONU denunciï el crim contra la humanitat comès a Mossul", ha dit.

La ciutat es va convertir al cristianisme en temps apostòlics. En l'època otomana va ser una de les seves principals urbs cristianes, amb Alep i Alexandria. Més de quaranta esglésies i almenys set catedrals hi van ser erigides.

Tomás Alcoverro
25/07/14