dimarts, 20 de setembre del 2016

El Papa alerta que la corrupció és tan addictiva com les drogues

“Es comença per poc i lentament es perd la pròpia llibertat”, diu Francesc 

Francesc no desaprofita mai el ritu dominical de l’àngelus, davant els milers de fidels i turistes que es reuneixen a la plaça de Sant Pere, per abordar temes d’actualitat i llançar el seu missatge moral. Ahir el Papa va tornar a tractar un dels problemes que més el preocupen, la corrupció, sobre la qual va alertar que pot resultar tan addictiva com les drogues.

Jorge Mario Bergoglio es va servir de la paràbola de l’administrador infidel, de l’Evangeli de sant Lluc, per reflexionar sobre “l’astúcia mundana” i contraposar-la a l’“astúcia cristiana, que és un do de l’ Esperit Sant”. “Es tracta d’allunyar-se de l’esperit i dels valors del món, que tant plauen al dimoni, per viure segons l’ evangeli”, va subratllar el Pontífex.

Segons Francesc, “el curs de la vida comporta necessàriament l’elecció entre dos camins, entre honestedat i deshonestedat, entre fidelitat i infidelitat, entre egoisme i altruisme, entre el bé i el mal”. El Papa va advertir de la impossibilitat de moure’s entre les dues actituds, perquè es basen en lògiques divergents. Va citar llavors el profeta Elies en la seva admonició al poble d’Israel perquè no continués caminant sobre les dues vies. “Coixegeu dels dos peus”, els va dir. “És una imatge bonica”, va comentar Francesc.

El Pontífex argentí va animar a seguir el magisteri de Jesucrist, a descartar “la lògica de la corrupció, de l’ atropellament i de l’avidesa”, i a assumir la lògica “de la rectitud, la temprança i la solidaritat”. “Alguns es comporten amb la corrupció com amb les drogues –va afegir Francesc–. Creuen que poden utilitzar-les i abandonar-les quan vulguin. Es comença per poc, una propina aquí, una comissió allà... I entre l’una i l’altra, lentament es perd la pròpia llibertat. També la corrupció provoca addicció i genera pobresa, explotació i patiment. Quantes víctimes hi ha avui al món! Quantes víctimes d’aquesta estesa corrupció! Si, al contrari, intentem seguir la lògica evangèlica de la integritat, de la limpidesa de les intencions i dels comportaments, de la fraternitat, ens convertim en artesans de justícia i obrim horitzons d’esperança per a la humanitat”.

En la salutació final als fidels, abans de desitjar-los, com sempre, “bon dinar” i de demanar-los que preguin per ell, Francesc va anunciar que es desplaçarà demà a la ciutat d’ Assís per participar en la pregària anual per la pau, de caràcter interreligiós, que va instaurar Joan Pau II fa trenta anys. El Papa va convidar totes les parròquies i associacions eclesials a afegir-se a l’oració. “Més que mai necessitem avui pau en aquesta guerra que es lliura per tot el món”, va afegir Francesc, que en els seus anys a la cadira de Pere ha encunyat el concepte de “tercera guerra mundial per capítols” per descriure les múltiples situacions de conflicte i violència que assoten el planeta.

Eusebio Val
19/09/2016