divendres, 22 d’abril del 2016

El Banc dels Aliments ha de comprar més menjar després d´esgotar el Gran Recapte

La necessitat ha sorgit l'últim mes i ara la Fundació crida les entitats benèfiques a organitzar una altra recollida al juny

Al magatzem del Banc dels Aliments de Girona, ahir al matí es treballava en la distribució periòdica de sucs. Marc Martí
Els més de 500.000 quilos de menjar que el Banc dels Aliments de Girona tenia a principis de desembre, després del Gran Recapte, es van esgotar al març i l'entitat ja ha hagut d'utilitzar donacions econòmiques per comprar productes com ara llet, sucre, cereals infantils, ous o salsa de tomàquet. Les necessitats de les entitats benèfiques que treballen al territori, ajudant els col·lectius més desfavorits, fan insuficient la cita solidària anual.

Ara, el Banc dels Aliments fa una crida a aquestes organitzacions locals i comarcals perquè s'impliquin en la campanya «La fam no fa vacances», que la fundació promou per cinquè any consecutiu amb l'objectiu d'ajudar les entitats benèfiques a tornar-se a proveir de menjar.

A diferència del Gran Recapte -que se celebra l'últim cap de setmana de novembre-, el president de la fundació, Frederic Gómez Pardo, va explicar que l'objectiu d'aquesta nova campanya és que cada associació organitzi la recollida en comerços i supermercats de la seva zona geogràfica. «A les que hi vulguin participar, els assignem un supermercat i es queden tot el que recullen», va concretar Gómez Pardo. En canvi, en el Gran Recapte el Banc dels Aliments s'encarrega d'emmagatzemar tot el menjar donat, fins que les entitats a les que subministra el van a buscar per tal de repartir-lo entre els seus usuaris.

Sobretot a la Costa Brava
En aquests moments, la campanya «La fam no fa vacances» està en fase de crida a la participació. Com en les edicions anteriors, l'acció se centrarà a l'entorn de la Costa Brava, tot i que l'any passat es va ampliar a diversos municipis de l'interior de les comarques de Girona -sobretot del Gironès i la Selva interior, a més de llocs com Ribes de Freser i Ripoll. Entre 2014 i 2015, es va passar de 69 establiments adherits en 16 municipis gironins, a 123 comerços de 31 poblacions.

El divendres 3 i el dissabte 4 de juny són les dates de la propera recollida d'aliments. Ara bé, Frederic Gómez Pardo va destacar que, abans, es realitzaran iniciatives particulars com una de Carrefour Marquet, que ha fixat els dies 6 i 7 de maig per recaptar menjar en els seus establiments de les comarques gironines. El president del Banc dels Aliments també va avançar que l'Obra Social de "la Caixa" repetirà, amb tota probabilitat, la iniciativa solidària «Cap nen sense bigoti», centrada en les donacions de llet.

En la darrera edició del Gran Recapte del Banc dels Aliments a Girona es van aplegar 508 tones de menjar, una xifra elevada però inferior a les 550 que la fundació s'havia proposat aconseguir. El president de l'organització va remarcar que ja no els queda res; excepte arròs i llegums, els productes més donats, tot i que la fundació incideix més en oli, llet, farina, llaunes de peix en conserva o menjar infantil.

Frederic Gómez Pardo va assenyalar que el Banc dels Aliments de Girona distribueix cada setmana entre 5.000 i 10.000 quilos de fruita i verdura, donades pels productors agraris de la zona. A aquest repartiment s'hi afegeixen les donacions periòdiques d'embotits, també provinents de donacions fets per productors gironins.

Malgrat això, el president del Banc dels Aliments va ressaltar el fet que, des de fa un mes, han hagut de comprar més aliments per poder satisfer la demanda de les entitats benèfiques.

De fet, el recapte d'estiu es va posar en marxa amb l'objectiu de reomplir les prestatgeries buides, mesos després del Gran Recapte; així com també per guanyar temps fins a l'arribada de la donació de menjar provinent de la Unió Europea, a l'estiu.

Sumant els productes obtinguts a través de totes les vies -el Gran Recapte, la recollida d'estiu, l'aportació europea i les donacions de sucs, fruita, verdura o embotits-, l'any passat el Banc dels Aliments de Girona va repartir més de 3 milions de quilos de menjar. «Vam superar tots els rècors», va afirmar el seu president, Frederic Gómez Pardo.

Pili Turón
21/04/2016