dilluns, 27 de maig del 2013

L'hospital de Blanes atén un milió d'urgències en 20 anys

Cent mil persones han estat operades a l'hospital comarcal de la Selva en les seves primeres dues dècades de vida
Els avenços mèdics han permès fer més intervencions amb menys llits a planta

Interior de l'hospital. Foto: Nuri Forns

L'hospital comarcal de la Selva, ubicat a Blanes, acaba de celebrar el vintè aniversari amb xifres que donen sentit a la seva existència. En aquestes dues dècades han passat per les urgències d'aquest centre prop d'un milió de pacients. En concret, fins l'any passat hi van ser ateses 916.028 persones. Uns serveis d'urgències que el 2008 van ser remodelats i ampliats. Si bé durant anys com el 2003 hi van arribar a passar prop de 55.000 persones, l'any passat van atendre 41.688 pacients, un dels registres més baixos, gràcies, segons els responsables del centre, a una millora de l'atenció primària i de l'atenció domiciliària.

En aquests vint anys han estat operades al comarcal prop de 100.000 persones –97.778, concretament, fins al 2012–. L'any passat es van practicar 8.579 intervencions, dada que suposa un rècord en els seus vint anys de vida. Se'n van fer unes 1.100 més que el 2011. Només el 2009 s'havien superat les 8.000 intervencions, tot i que no es va arribar als registres de l'any passat. La Generalitat “ha apostat per la contenció de la llista d'espera i l'increment de l'activitat quirúrgica i així ens ho ha contractat redistribuint el pressupost”, segons el doctor Xavier Conill, cap de planificació. Les operacions de cataractes són els principals procediments quirúrgics que s'hi realitzen. Una primera posició que ocupen des de l'any 1999.

Menys llits, més atenció
En aquests moments l'hospital comarcal de Blanes disposa de 81 llits, tot i que havia tingut capacitat per a 120. “L'hospital està al 100%, bé al 105%, però funciona de manera diferent”, indica Conill. S'ha fet una redistribució i potenciació de l'hospital de dia i la cirurgia ambulatòria, gràcies als avenços mèdics que eviten, en alguns casos, l'ingrés: “Fem més intervencions, però hem canviat el sistema.”

Amb una superfície construïda de més de 12.000 metres quadrats, disposa avui dia de dues unitats d'hospitalització de les tres que havia tingut; la tercera és ara precisament una unitat d'activitats ambulatòries amb àrea de cirurgia sense ingrés i àrea d'hospital de dia. També hi ha una àrea quirúrgica, consultoris de proves especials i un servei d'urgències, que va ser remodelat i ampliat l'any 2008. Avui dia, a l'hospital treballen unes 350 persones: 83 metges, 118 infermeres i 151 auxiliars i personal no assistencial.

En aquests moments, l'hospital de Blanes no realitza parts, que es deriven a l'hospital de Calella. Fins al 2011, hi havien nascut 9.609 nadons.

Un canvi “brutal”
L'equipament sanitari en funcionament ara fa vint anys va suposar un revulsiu a la Selva, una comarca amb una gran activitat turística que obligava a tenir un equipament sanitari més gran i modern. Fins aleshores Blanes disposava d'un petit i antic hospital, el Sant Jaume, amb una capacitat d'una trentena de llits, i es va passar a un centre modern i gran, que podia arribar a acollir 120 malalts. “Va ser molt important per a Blanes”, recorda Maria Dolors Oms, aleshores alcaldessa de la ciutat, que afegix: “Va ser molt bo per a la població, per l'atenció directa a la gent i per acostar la medicina al poble i que la gent no s'hagués de desplaçar.”

Fins a l'obertura de l'hospital comarcal, els veïns de la Selva havien de ser visitats per l'especialista a Girona i la majoria dels casos havien de ser atesos allà. “Va ser un canvi brutal. A més, per anar a Girona no hi ha bona combinació; era una situació tercermundista”, segons l'exalcaldessa.


Jordi Gonzalo
27/05/13