dimecres, 5 d’abril del 2017

Moren almenys 50 persones en un bombardeig químic al nord de Síria

El Govern de Damasc i l'oposició es culpen mútuament d'un atac que va provocar la mort de nombroses dones i menors 
Famílies senceres van perdre la vida mentre dormien 
Un nen espera per rebre tractament al costat d´una bassa de sang en un hospital de Síria.
Més de mig centenar de persones van morir en un suposat bombardeig químic a la localitat de Jan Shijún, al nord de Síria, del qual tant el Govern de Damasc com l'oposició es van culpar mútuament. L'Observatori Sirià de Drets Humans va informar de 58 morts, entre ells 11 menors, i de desenes de ferits per l'atac d'avions no identificats contra Jan Shijún, al sud de la província septentrional d'Idleb. Per la seva banda, la Defensa Civil Siriana, que ofereix serveis de rescat a àrees fora del control de les forces governamentals, va afirmar que hi va haver 50 morts i 250 ferits, la majoria nens i dones.

Les dues fonts van destacar que els ferits presentaven símptomes d'asfíxia, vòmits, espasmes i alguns treien escuma per la boca. De fet, fotografies i vídeos publicats per activistes mostren imatges impactants d'adults i menors sent atesos a centres sanitaris i al propi carrer, on els equips d'emergència ruixaven amb aigua els afectats.

El president de l'opositor Consell Local de Jan Shijún, Ossama al Siada, va explicar que avions de les forces governamentals van bombardejar amb gas clor i gas sarín diferents àrees de Jan Shijún. «Tres bombardejos van ser contra habitatges de civils al barri del Nord i el quart, contra el centre de la població», va assenyalar.

Segons la seva opinió, la gran xifra de morts es deu al fet que «famílies senceres es van asfixiar mentre dormien» quan es va produir el bombardeig, poc abans de les set del matí hora local. Al Siada va assenyalar que molts van perdre la vida per la incapacitat dels hospitals de la zona d'atendre tots els ferits, de manera que alguns van morir abans que poguessin rebre assistència mèdica. Alguns ferits van ser traslladats a l'Hospital d'Idleb, a la capital de la província homònima, i al de Bab al Haua, a la frontera amb Turquia, per des d'allà ser duts a centres sanitaris turcs.

El responsable de seguretat de l'ONG francesa Unió de les Organitzacions de Socors i Auxili Mèdic (Uossm), Ahmad Dbis, va afirmar des de Turquia que s'han instal·lat carpes especials per tractar els afectats per l'atac al pas de Bab a Haua, entre Síria i Turquia. «D'aquests ferits, almenys 25 casos greus han estat traslladats després a hospitals al territori turc», va revelar Dbis, l'organització del qual va elevar a 100 morts i 400 ferits el nombre de víctimes pel bombardeig.

Jan Shijún té uns 75.000 habitants, molts d'ells desplaçats procedents de la veïna província de Hama, i està sota el domini de l'Exèrcit Lliure Sirià (ELS), segons el director de l'opositor Centre d'Informació d'Idleb, Obeida Fadel. Hores després del suposat atac químic, avions de guerra van tornar a atacar un centre mèdic a Jan Shijún, que va quedar fora de servei.

Atac a un hospital
Fadel va detallar que l'hospital Al Rahma de Jan Shijún va ser objectiu de diversos bombardejos d'aparells russos i va quedar fora de servei.

Les reaccions després al pressumpte atac químic no es van fer esperar i la Coalició Nacional Siriana (Cnfros), principal aliança de l'oposició, va acusar avions governamentals d'haver bombardejat Jan Shijún amb projectils que contenien gas sarín. No obstant això, des de Damasc, una font militar siriana d'alt rang va negar que les forces lleials al president Bashar al-Assad o les russes estiguin darrere de l'atac químic.

Susana Samhan
05/04/2017