dimarts, 24 de setembre del 2013

El càncer no espera

Els Estats Units acceleren l’aprovació de nous tractaments per a les fases inicials de la malaltia

Els oncòlegs demanen que els resultats de la investigació arribin als pacients com més aviat millor

L’ODAC recomana al Govern federal que aprovi un fàrmac per a càncers de mama acabats de diagnosticar L’oncòleg Josep Baselga ha defensat a Washington que s’agiliti l’autorització de noves teràpies.

En una decisió sense precedents que obre la via a accelerar l’aprovació de nous fàrmacs contra el càncer, el Comitè Assessor de Fàrmacs Oncològics (ODAC) dels EUA ha recomanat al Govern de Washington que autoritzi l’ús d’un nou medicament contra el càncer de mama per a pacients a les quals s’acaba de diagnosticar la malaltia.

La recomanació suposa un canvi de filosofia en l’aprovació de nous fàrmacs oncològics. Fins ara, els fàrmacs s’han assajat i autoritzat inicialment per a pacients amb metàstasi, en què es pot avaluar si milloren la supervivència. Però això ha fet que els fàrmacs desenvolupats durant els últims anys quedessin fora de l’abast de les pacients que més se’n poden beneficiar, és a dir, aquelles en les quals el càncer és en una fase inicial i que poden aspirar a una curació completa.

“La nostra missió és salvar vides. No ens podem permetre perdre anys esperant els resultats d’assajos clínics que sabem que seran positius”, ha declarat Josep Baselga, director mèdic de l’hospital Memorial Sloan-Kettering de Nova York i investigador principal de dos dels estudis que sustenten l’aprovació accelerada del pertuzumab per a pacients acabades de diagnosticar.

L’oncòleg, especialista en càncer de mama, va argumentar dijous davant els experts de l’ODAC a Washington que “la vella manera de fer les coses ja no funciona”. La proposta que va defensar Baselga va ser aprovada per tretze vots a favor, cap en contra i una abstenció. “Aquest és un moment històric”, va afirmar després de la votació Mikkael Sekeres, president del comitè d’experts, en declaracions recollides per The New York Times. L’objectiu, va dir Sekeres, és que “les dones en les fases inicials del càncer de mama visquin més i millor”. La recomanació de l’ODAC ha de ser ratificada ara per l’Agència d’Aliments i Fàrmacs (FDA) dels EUA perquè el pertuzumab sigui aprovat per a aquestes pacients. Com a norma general, l’agència segueix les recomanacions dels seus comitès d’experts. L’FDA ha fixat com a data límit per anunciar la seva decisió final el 31 d’octubre.

El fàrmac ha demostrat ser eficaç únicament en els càncers de mama anomenats HER2 positius, que representen al voltant del 20% de tots els càncers de mama. Però en aquest grup els beneficis són significatius.

En un estudi amb pacients acabades de diagnosticar, va desaparèixer tot rastre de cèl·lules tumorals en el 46% d’aquelles que van rebre pertuzumab en combinació amb dos fàrmacs més. En aquelles que van rebre aquests dos mateixos fàrmacs, però no pertuzumab, el percentatge va ser del 29%.

Segons les recomanacions de l’ODAC, el pertuzumab podrà administrar-se abans que les pacients rebin cirurgia per extirpar els tumors. Fins i tot en els casos en què no s’eradiquin totalment les cèl·lules tumorals, s’espera reduir significativament la mida dels tumors abans de la intervenció.

“El més important” de la recomanació del comitè d’experts “és que estableix un precedent”, ha declarat Josep Baselga, que fa anys que lluita perquè els resultats de la investigació arribin com més aviat millor als pacients.

Després del pertuzumab per als tumors HER2 positius, Baselga espera que s’aprovin tractaments similars per als tumors anomenats triple negatius, que representen un altre 20% dels càncers de mama.

Més endavant es podrien aprovar també per a càncers d’altres òrgans com els colorectals, en els quals ja hi ha fàrmacs que actuen específicament sobre els tumors d’alguns pacients. El principal obstacle per poder estendre aquesta estratègia a altres tipus de càncer serà trobar maneres d’avaluar l’eficàcia de teràpies administrades a les fases inicials de la malaltia.

Josep Corbella
17/09/13
La Vanguardia