diumenge, 10 de març del 2013

Un neuròleg atendrà per videoconferència pacients d'ictus d'hospitals gironins

 Uns experts estaran 24 hores de guàrdia per ajudar els metges del Trueta i dels centres de Figueres i Palamós

Un total de 15 hospitals catalans estaran connectats 24 hores, cada dia de la setmana, a través de videoconferència amb un neuròleg expert en ictus, que ajudarà els metges a decidir el tractament que ha de rebre el pacient i evitar trasllats innecessaris.

D'aquesta manera, es pretén aplicar el tractament més ràpidament, ja que es calcula que aquest només és eficaç fins a 4,5 hores després que apareguin els primers símptomes, mentre que si s'aplica més tard pot resultar fins i tot contraproduent, va explicar el responsable del Pla Director de Malaltia Vascular General, Miquel Gallofré.

El neuròleg de guàrdia serà metge dels hospitals catalans Germans Trias i Pujol (Barcelonès), Vall d'Hebron o Bellvitge i, a partir de la imatge de les proves ?diag?nòstiques que s'hagin realitzat als hospitals comarcals que no disposen d'aquest tipus d'especialistes, decidirà el tractament, que es rebrà al propi hospital comarcal.

Els nou hospitals comarcals que s'uniran a aquest sistema són els de Figueres, Palamós, Vic (Osona), Granollers (Vallès Oriental), Mataró (Maresme), Igualada (Anoia), Vilafranca del Penedès (Alt Penedès), Garraf (Barcelona) i Tremp (Pallars Jussà).

També també estaran connectats a aquest sistema, anomenat Teleictus 2.0, sis hospitals -Doctor Josep Trueta, Vall d'Hebron, Germans Trias i Pujol, Bellvitge, Arnau Vilanova i Althaia Manresa- que compten amb especialistes i que podran atendre també les consultes procedents dels hospitals comarcals.

Fins ara, eren els especialistes d'aquests centres hospitalaris de referència qui atenien els dubtes dels hospitals comarcals, però a partir d'ara comptaran també amb el neuròleg de guàrdia que atendrà els pacients telemàticament.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, va explicar que amb aquest sistema "en lloc de desplaçar el malalt, desplacem el coneixement". D'una altra banda, aquesta setmana també s'ha implementat el nou codi ictus, un sistema per identificar els pacients amb un ictus agut i traslladar-los ràpidament a l'hospital de referència més pròxim.

A Catalunya hi ha 24 hospitals amb capacitat per atendre pacients amb un ictus, dels quals 14 es consideren hospitals de referència -perquè disposen d'especialista- i 9 són hospitals comarcals que realitzen l'atenció a través del sistema Teleictus 2.0.

El codi ictus s'activarà davant persones amb símptomes de tenir un ictus amb menys de 8 hores d'evolució i que tingués una bona autonomia de funcions abans de l'accident cerebral, sense tenir en compte l'edat.

Des de l'any 2006, quan es va implantar el codi, s'ha quatriplicat el nombre de pacients que reben un tractament trombolític -actualment el reben un 12,5 %-, mentre que la xifra d'ictus ha seguit estable.

El nou codi ictus inclou pòsters que faciliten la sensibilització del professional sanitari no especialista en aquesta malaltia i, en lloc d'establir límits d'edat dels pacients, es basa en la seva autonomia prèvia.

EFE/DdG
09/03/13