dilluns, 22 de febrer del 2016

El 20% dels homes té sexe amb prostitutes; un 10% hi ha vist nenes

Un estudi anota les traves per combatre un negoci que mou 5 milions al dia
La majoria de les prostitutes són víctimes de tràfic (Llibert Teixidó)
Un 20% dels homes reconeix que té sexe amb prostitutes. Qui són aquestes dones?, eren víctimes de tràfic?, eren obligades per les màfies?, hi ha menors?... D’això, poc, per la senzilla raó que ells hi van, paguen per un servei... i passa que t’he vist. Fins a la propera. Si se’ls insisteix, un 90% reconeix haver sentit parlar del tràfic amb finalitats d’explotació sexual, però no saben si amb la persona amb qui han estat és una d’aquestes víctimes, i fins i tot prop del 10% dels clients de prostitució apunten que han detectat tracta de menors. Sí, amb menors, estrangeres que vénen enganyades a la recerca d’una vida millor i que es troben de ple en el món de la prostitució i amb deutes impossibles de pagar. Només alguns d’aquests clients (acostumen a ser els que s’enamoren) han denunciat la situació d’esclavitud a què les tenen sotmeses. Cap, tot i això, no ha dit res de les menors.

Aquestes són algunes de les dades de la investigació duta a terme per un equip d’investigadors de les facultats de Dret, Ciències Econòmiques i Empresarials, ­Ciències Humanes i Socials, i de l’ Institut Universitari d’ Estudis sobre Migracions de la Universitat Pontifícia Comillas ICAI-Icade. L’informe Donant suport a les víctimes de tràfic amb finalitats d’explotació sexual, realitzat per a la Delegació del Govern per a ­Violència de Gènere del Ministeri de Sanitat, revela les enormes dificultats que troben les oenagés, les forces de seguretat de l’Estat i les autoritats judicials per posar fi a un tràfic (la gran majoria de la prostitució procedeix d’aquesta via) que mou la barbaritat de 5 milions d’euros al dia. “Com és possible que sabent d’on vénen totes les noies ningú no faci res per impedir-ho?”, es pregunta un dels fiscals enquestats.

Tots els experts consultats per a l’elaboració de l’informe coincideixen queles interven­cions de detecció, identificació, rescat i recuperació de les víctimes (majoritàriament de Romania, Nigèria, el Brasil i el Paraguai) s’han de centrar en la protecció d’aquestes persones i no en el delicte, encara que aquest s’ha de perseguir. “Els escassos mitjans de què disposen les forces de seguretat de l’ Estat per perseguir el delicte fan que se centrin en la declaració o denúncia de la víctima i aquestes es juguen, en moltes ocasions, la vida o la dels seus familiars als seus països d’origen si denuncien”, segons es reflecteix a l’informe.

Els experts insisteixen que s’han de millorar els sistemes de detecció i d’identificació quan les víctimes són menors, una cosa ­difícil de detectar, ja que els tractants les oculten. La coordina­dora de l’estudi, Carmen Me­neses, ha subratllat l’important paper que tenen els clients a l’hora d’alertar sobre els casos de tràfic a la policia o a les entitats socials.

Céleste López
20/02/2016