divendres, 5 de febrer del 2016

Alguns dels que diem inspirar-nos en Crist hem anat provocant mort i injustícia

Francesc Riera recalca que la crucifixió de Crist crea una font d'esperança per als crucificats a la terra 

L’associació humanista Gosa Pensar! organitza el dia 11 a Banyoles (20h, Santa Maria dels Turers) una xerrada del jesuïta Francesc Riera, qui fou fundador de Cristianisme i Justícia i director de la Casa Internacional d'Espiritualitat Ignasiana

Els jesuïtes són el gra al cul de la cúria catòlica?
Una bona pregunta per proposar a la Cúria Vaticana. O al seu portaveu Federico Lombardi, o si voleu més directament al papa Francesc!

A les comarques de Girona hi ha dues mancances: a penes si surten mai diputats del PP i a penes si hi ha jesuïtes. Em pot tranquil·litzar i assegurar-me que els dos fets no guarden relació?
(Riu) Hi ha dos jesuïtes, amics meus d’anys. L’Ignasi Anzizu que s’ha passat mitja vida al Txad ensenyant fusteria, ara al barri de Vila-roja. I en Santi Thió, que era professor de matemàtiques a la universitat i ara impulsa la Fundació Àkan preocupada per la immigració.

Al cel no hi ha cobertura i no arriben les trucades de desesperació?
Vostè proposa el gran «tema»: el mal del món. Un tema del qual no sé si hem de filosofar o potser callar per respecte a tants massacrats en la història. A Banyoles en parlaré basant-me en Lluc. No sé si el Jesús que «contempla» Lluc voldria debatre de la injustícia al món.

Per què no?
Al començament de l’evangeli Jesús anuncia la justícia per als que sempre són menyspreats, i ho fa entre aquests. No només anuncia que és possible una situació nova («un món nou és possible»), sinó que al seu entorn va creant humanització.

Però va fracassar.
Va caminant per l'evangeli en una mena de «crònica d'una mort anunciada». Qui es posa a reivindicar humanitat per als que n’ estan desposseïts, pot acabar com Jesús, despullat de la seva vida humana, humiliat i penjat d'una creu. Jesús esdevé «primogènit d'entre tants crucificats». Com diu el company Jon Sobrino, «no ressuscita qualsevol, ressuscita justament el crucificat». Crea una font d’esperança per als crucificats de la Terra.

S’han comès injustícies en nom del Senyor? Se’n cometen encara?
Un problema seriós del cristianisme és que alguns dels que diem inspirar-nos en Crist hem anat provocant mort i injustícia. És l'etern problema dels «ismes». Manipulant el sagrat nom de «llibertat», alguns liberalismes han causat injustícia i mort; amb el sagrat nom del «bé social» hi ha hagut socialismes que han creat gulags; amb el sagrat nom de Crist, el cristianisme a vegades ha provocat el contrari de l'essència de Jesús. Déu ens guardi de caure en els «ismes».

Albert Soler
02/02/2016