dissabte, 28 de maig del 2016

Càritas avisa que la fractura social tardarà anys en reparar-se tot i la recuperació econòmica

L'entitat va atendre l'any passat 23.913 persones, un 2% més que en l'any 2014

Des de l'inici de la crisi ha crescut un 35% el nombre de persones ateses pels seus serveis

Foto per Elisabeth Magre

La fractura social ocasionada per la crisi “tardarà anys a reparar-se” malgrat els indicadors que apunten que la crisi econòmica comença a remetre, segons ha advertit aquest dijous Càritas Diocesana de Barcelona, que l'any passat va atendre un 2% més de persones que l'any anterior.

El director de Càritas Diocesana de Barcelona, Salvador Busquets, ha explicat que des de l'inici de la crisi ha crescut un 35% el nombre de persones ateses pels serveis de l'entitat i ha alertat de la transmissió “intergeneracional” de la pobresa.

Segons el balanç que ha presentat aquest dijous l'entitat, en total s'ha ajudat 23.913 persones d'11.843 llars i s'han ofert més de 47.000 serveis d'ajuda a les necessitats bàsiques en àmbits com la formació i la inserció laboral o el suport a les famílies i la infància.

Pel que fa als primers mesos de l'any 2016, Salvador Busquets ha avançat que no ha augmentat el nombre de persones ajudades, encara que ha lamentat que les persones ateses “necessiten molt més suport”.

També Busquets ha opinat que la societat està patint una “doble crisi”, en primer lloc una crisi econòmica que comença a remetre i una altra de tipus social “que continua plenament vigent”.

En una roda de premsa presidida per l'arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella, l'adjunta d'Acció Social de Càritas de Barcelona, Mercè Darnell, ha explicat que els serveis a les persones ateses han crescut un 51% des del 2009, una qüestió que mostra que les famílies “cada vegada tenen més dificultats, demanen més ajuda”.

Darnell ha explicat que en les famílies amb nens és on es concentra la pobresa --la meitat de les ateses--, i que un 37% d'aquestes està a càrrec d'una dona, i que el 41% no té un habitatge digne, estable i segur.

El director de Càritas de Barcelona, Salvador Busquets, ha dit que les dades dels primers mesos del 2016 apunten que el nombre d'atesos no ha augmentat gairebé, com ja ha passat l'any passat, i que a finals d'any espera que ho faci sobre un 2%, però que sí que els atesos necessiten més suport.

Busquets ha advocat per separar la crisi econòmica, de la qual hi ha signes de recuperació, de la crisi social, que està vigent, i ha lamentat que en el cas de la suspensió del Tribunal Constitucional (TC) de la llei d'emergència habitacional s'hagi tingut més en compte l'”ordenament competencial” que les persones que s'atenia.

L'arquebisbe de Barcelona ha assegurat que queda molta feina per fer, ha alabat el treball “impressionant” de Càritas, i ha lamentat que hi hagi moltes cares tocant la pobresa.

Agències
26/06/2016