dissabte, 22 d’agost del 2015

L´hospital Trueta tindrà un aparell d'hemodinàmica amb millor qualitat d'imatge

S'espera per a final d'any. Des del passat gener, el centre hospitalari ha atès 246 codis d'infart dels 268 activats

Actual equip d'hemodinàmica a l'Hospital  Trueta. ACN
L'Hospital Josep Trueta de Girona disposarà d'un nou aparell d'hemodinàmica d'aquí a pocs mesos. La previsió és que sigui una realitat a finals d'aquest any. El nou aparell permetrà millorar la qualitat d'imatge, reduir la irradiació, fer més proves als pacients i estarà connectat amb altres equipaments de l'hospital facilitant la visualització d'altres proves com ressonàncies magnètiques. L'actual aparell es va instal·lar l'any 2004 i durant aquest 2015 ha patit diverses averies, coincidint amb la posada en marxa del servei durant les 24 hores del dia. Des del gener, l'hospital gironí ha atès 246 codis infart, gran part d'ells durant la nit.

Fonts del centre hospitalari han donat a conèixer que disposaran d'un nou aparell d'hemodinàmica a finals d'any, un cop s'hagi resolt el concurs per a l'adquisició del nou equipament. En concret, durant aquest estiu s'han iniciat els tràmits per renovar el servei d'hemodinàmica del centre, aprovat per acord de Govern. Està previst que l'adjudicació es faci durant les pròximes setmanes.

L'actual aparell que hi ha a l'hospital data del 2004 i, en aquell moment, era un equip d'última generació. Tot i això, el nou equipament suposarà una gran millora ja que permetrà millorar la qualitat d'imatge de les proves, un fet que facilitarà els diagnòstics i els tractaments dels pacients. També irradiarà menys que l'actual aparell i estarà connectat amb altres equipaments de l'hospital. Això facilitarà la visualització de proves d'imatge realitzades amb altres aparells del Trueta com els TAC, les ressonàncies magnètiques o els ecògrafs. A més, permetrà aplicar altres tècniques terapèutiques per malalties del cor que no es feien fins ara a la Regió Sanitària de Girona com poden ser les valvuloplàsties.

En els últims anys, coincidint amb l'acabament de la seva útil estimada, l'aparell ha anat patint diverses avaries, la darrera s'ha produït aquest mateix mes d'agost. Uns problemes que han coincidit amb l'increment d'activitat de la màquina ja que l'octubre del 2012 es va ampliar l'horari de funcionament fins a les 20 hores i des del passat 16 de febrer del 2015, ara fa mig any, està disponible les 24 hores del dia per atendre tots els possibles infarts que succeeixin a la regió sanitària gironina.

Des del passat mes de gener, s'han atès 246 codis infart a l'Hospital Trueta dels 268 activats. Concretament, des de l'ampliació d'horari del passat febrer s'han atès 205 infarts, un 40% dels quals - 82 casos- s'han produït durant la nit. Des de l'Hospital Josep Trueta de Girona assenyalen que l'ampliació horària - que va arribar després de la polèmica per la defunció d'un home que havia patit un infart a les comarques tarragonines- té com objectiu millorar l'accessibilitat d'aquells pacients que han patit un infart de miocardi.

Una segona sala d'hemodinàmica, en cas de necessitat
Durant els passats anys, l'aparell d'hemodinàmica s'ha utilitzat per realitzar 1.300 proves diagnòstiques cada any i uns 670 tractaments (angioplàsties). Durant la instal·lació del nou aparell, s'habilitarà la sala de radiologia intervencionista del centre per poder realitzar les angioplàsties i així es podrà continuar atenent totes aquelles persones que pateixin infarts durant el temps que durin els treballs per col·locar el nou equip.

Al mateix temps, un cop entri en funcionament el nou equipament, el vell aparell no es deixarà aparcat sinó que continuarà funcionant i així el centre disposarà d'una segona sala d'hemodinàmica en cas de necessitat.

ACN
20/08/2015