dimarts, 25 de febrer del 2014

Creixen els casos de mals de cap en nens i adolescents per l´estrès

Els casos de mals de cap en nens i adolescents va creixent cada any i és una patologia infradiagnosticada

Els casos de mals de cap en nens i adolescents, a vegades causats per l'estrès a l'escola o per passar moltes hores davant de l'ordinador, afecten entre un 14% i un 25% dels nens, va creixent cada any i és una patologia infradiagnosticada.

Aquests són algunes de les dades que s'han exposat en la XXVIII Jornada de Pediatria Ambulatòria d'Hospital Universitari Quirón Dexeus que se celebra avui a Barcelona amb la participació de més 200 pediatres, metges de capçalera, personal d'infermeria i altres especialistes en salut infantil.

La cefalea és el trastorn neurològic més prevalent en l'edat pediàtrica i "és una patologia infradiagnosticada, és a dir, sabem que probablement molts nens pateixen mals de cap i no acudeixen al metge," ha explicat la doctora Eulalia Turón, neuropediatra de l'Hospital Universitari Quirón Dexeus.

La cefalea tensional i la migranya són els tipus més freqüents de cefalea crònica en pediatria.

"L'edat d'aparició és molt variable, però es pressuposa que els nens menors de 2 anys poden patir cefalees de tant en tant ja que com més petits, més difícil és d'expressar. La migranya en nens petits és difícil de diagnosticar perquè no segueixen els símptomes típics que apareixen en l'edat adulta, com les nàusees, la hipersensibilitat a la llum (fotofòbia) i als sorolls (fonofobia)", ha detallat Turón.

Els especialistes han constatat que cada vegada més nens acudeixen a la consulta afectats de mals de cap.

"Aquest augment de casos és a causa de l'estrès que els nens pateixen a l'escola, pels horaris, els deures...unit al fet que molts d'ells passen diverses hores davant de l'ordinador", ha dit l'especialista.

La neuropediatra ha advertit que "quan els episodis de dolor van associats a vòmits matutins, amb alguna focalidad neurològica, com estrabismes de recent aparició, debilitat d'alguna extremitat o despertars nocturns freqüents per culpa d'una cefalea, o l'aparició d'una cefalea en un nen que prèviament no tenia, en aquests casos caldria consultar a un especialista".

Sobre la migranya en els nens, el doctor Robert Belvís, cap de la Unitat de Cefalees de l'Hospital Quirón Dexeus, ha destacat que "els tractaments del dolor agut i els tractaments preventius no han estat tan analitzats com en els adults, però existeixen diversos fàrmacs eficaços, segurs i aprovats per tractar la migranya, encara que infrautilitzats per desconeixement dels pediatres".

"Un mal tractament de la migranya no posa en perill la vida, però condueix cap a la migranya crònica, la forma més incapacitant de migranya i més resistent als tractaments. La migranya crònica és, sens dubte, el principal focus d'atenció dels neuròlegs que es dediquen a les cefalees dels adults i ja es comença a diagnosticar en els nens", ha alertat el neuròleg.


EFE
22/02/14