dissabte, 28 de juny del 2014

La reforma fiscal incrementarà la distància entre rics i pobres

Oxfam Intermón denuncia que la reforma fiscal anunciada pel Govern el passat divendres 20 de juny no farà sinó beneficiar les empreses i les grans fortunes.

El passat divendres 20 de juny, el Govern va presentar la seva proposta de reforma fiscal, anunciant que suposaria una rebaixa per a les rendes mitjanes i baixes.

Oxfam Intermón denuncia, en canvi, que la proposta incrementarà la distància entre rics i pobres i mantindrà la major càrrega fiscal sobre les rendes mitjanes. Així ho afirma en l'informe Anàlisi de les propostes inicials de l’avantprojecte de reforma fiscal, publicat el dia 23 de juny i basat en les informacions que el Govern va donar el passat divendres.

En el document, l’entitat titlla la reforma de merament electoralista pel fet que anuncia una rebaixa de la pressió fiscal que, en realitat, a penes afectarà les rendes baixes i mitjanes.

Per Oxfam Intermón, la proposta del Govern no és una veritable reforma integral sinó únicament una rebaixa de tipus que presenta, entre d’altres, els següents problemes:
  • Les rendes mitjanes seguiran essent les que suportin una major càrrega fiscal. 
  • La reforma suposa menys recaptació per a l’Estat i, en aquest sentit, pot perjudicar el finançament de polítiques socials.
  • No anuncia cap compromís en la lluita contra el frau fiscal.
Qui més té, més paga?
Oxfam Intermón denuncia que les persones amb ingressos fins a 17.000 euros pràcticament no es veuen afectades per la reforma atès que:
  • Les rendes per sota de 12.000 ja estaven exemptes.
  • El nou primer tram només afecta les rendes d'entre 12.000€ i 12.450€.
  • El següent tram, fins a 17.000€, a penes té variació.
L’entitat recorda que són 11,5 els milions de treballadors i pensionistes que, actualment, tenen ingressos per sota dels 17.000€.

En canvi, l’entitat alerta que les rendes més beneficiades són aquelles que superen els 53.000€. A més, l’homogeneïtzació dels trams a partir dels 60.000€ fa que es perdi la progressivitat.

Les xifres no quadren, guanyen els que més tenen i no beneficia les rendes més baixes [...] En canvi, les llars amb rendes més baixes segueixen havent de fer front a un IVA molt elevat, i a majors despeses en educació i sanitat.

En síntesi, Oxfam Intermón conclou que l’Estat no solament renuncia a captar de qui més té sinó que disminueix la càrrega de les rendes altes i les grans empreses per la caiguda de fins a 7 punts en els tipus de l'IRPF a la qual cal afegir la rebaixa de 4 punts per a les rendes del capital.

En aquest sentit, l’informe reclama la desaparició del sistema dual de rendes del treball i del capital, a més de la revisió de la conformació i requisits de les SICAV així com d’altres figures similars com ara els SIF (Fons d’inversió especialitzats) o les SOCIMI (Societats anònimes cotitzades d’inversió immobiliària).

Sobre l'Impost de Societats
Pel que fa a l’Impost de Societats, Oxfam Intermón denuncia que la unificació a un únic tipus del 25% implica una baixada de 5 punts per a les grans empreses i una pujada de 5 punts per a les microempreses.

A més, l’entitat recorda que amb els beneficis fiscals que actualment existeixen, les grans empreses ja acaben pagant, en realitat, al voltant d'un 3,5%. Per això, l’informe reclama que es faci una revisió en profunditat de l’Impost de Societats així com les exempcions i deduccions, a fi d’eliminar les que no aportin cap valor real ni contribueixin a la creació d’ocupació digna o dinamitzin l’activitat econòmica.

Les grans empreses són responsables del 60% dels beneficis declarats, però a penes generen el 24% de les contribucions a l'Impost de Societats.

Sense novetats pel que fa al frau fiscal
L’informe també lamenta que no s’hagi fet cap anunci que indiqui un major compromís del Govern contra el frau fiscal que, a Espanya, és molt superior a la mitjana europea i que, segons indica l’entitat, prové en un 72% de les grans empreses i les grans fortunes.

La lluita contra l'evasió i l'elusió fiscal té un enorme potencial recaptatori a més d'un efecte fonamental en la recuperació d'equitat i en la confiança dels ciutadans en el sistema tributari.

El frau fiscal suposa que es deixin de recaptar, anualment, uns 59.500 milions d’euros. Per això, el text alerta que Espanya és el país europeu amb menys inspectors per habitant i menys recursos assignats. Els recursos de l’Agència tributària, a més, es destinen en un 80% al control dels petits contribuents que, d’altra banda, ja queden controlats mitjançant la seva nòmina.

Menys recaptació, menys serveis socials
Oxfam Intermón adverteix, a més, que la reforma limita la capacitat de recaptació de l’Estat i, per tant, pot perjudicar el finançament dels serveis socials.

En aquest sentit, denuncia que la reforma no suposa millores per a la renda disponible real de les famílies amb rendes mitjanes i baixes que, a més, han de fer majors esforços per cobrir les despeses derivades de les retallades en polítiques socials (especialment en sanitat i educació).

Per a més informació, consulteu l’informe d’Oxfam Intermón: Anàlisi de les propostes inicials de l’avantprojecte de reforma fiscal

Oxfam Intermón
26/06/14