dissabte, 17 de gener del 2015

Es triplica el consum d'antidepressius a Espanya en els últims tretze anys

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris vincula aquest augment del consum amb la crescuda dels casos de depressió, trastorns d'ansietat i de personalitat diagnosticats pels metges de capçalera
La depressió afecta uns 350 milions de persones a tot el món.
El consum d'antidepressius a Espanya s'ha multiplicat per tres entre els anys 2000 i 2013, passant de 26,53 dosis per cada mil habitants i dia a 79,5, segons un informe de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS). En general, l'ús d'antidepressius s'ha incrementat en els darrers anys a tots els països occidentals. L'AEMPS vincula aquest augment del consum amb la crescuda dels casos de depressió, trastorns d'ansietat i de personalitat diagnosticats pels metges de capçalera, a més de les indicacions terapèutiques autoritzades per a aquests medicaments.

Els antidepressius més consumits durant aquest període de temps han estat els inhibidors selectius de la recaptació de serotonina, que s'utilitzen per al tractament de quadres depressius, trastorns d'ansietat i alguns trastorns de personalitat. De fet, el consum d'aquests fàrmacs representa el 70,4% del consum total d'antidepressius l'any 2013. Altres antidepressius dels quals ha augmentat el consum són la venlafaxina (indicada com a ansiolític) o el bupropió (com a tractament per deixar de fumar). En canvi, s'ha reduït l'ús d'antidepressius tricíclics, utilitzats com a tractament mèdic dels trastorns bipolars.

La depressió, que afecta uns 350 milions de persones a tot el món, és una malaltia amb un gran impacte en la qualitat de vida del pacient i que comporta alts costos socials. Es calcula que, a l'estat, més del 14% de les dones i més del 6% dels homes podrien patir una depressió al llarg de la seva vida.

324
15/01/2015