divendres, 5 d’abril del 2013

Nou sistema a Olot de telediagnòstic de la retina

El propietari de l'Òptica Clarà d'Olot, Dani Aula, i un dels tècnics amb l'aparell de l'Optretina amb què realitzen la “fotografia” de l'ull del pacient. Foto: J.C.
Els problemes de retina s'han de detectar com més aviat millor, és a dir, s'han de prevenir i d'aquesta manera evitar que s'arribi a la ceguesa.

Ara l'òptica Clarà d'Olot ha posat en marxa el servei de telemedicina Opt Retina. Aquest servei és una xarxa que està integrada per diferents òptiques de Catalunya, un equip d'oftalmòlegs coordinats pel doctor Miguel Ángel Zapata i pel Col·legi Oficial d'Òptics Optometristes de Catalunya.

Aquest nou sistema de prevenció permet fer una fotografia de la retina, enviar-la a l'equip d'oftalmòlegs i rebre una avaluació diagnòstica en menys de quaranta-vuit hores i una recomanació perquè el pacient sàpiga si ha d'acudir a l'especialista de manera urgent, preferent o ordinària. Amb aquest informe el pacient es pot visitar directament amb l'especialista.

El servei de telemedicina Opt Retina, no obstant això, no substitueix la visita completa d'un oftalmòleg. Només permet accelerar el procés de prevenció i cribratge.

És, doncs, un sistema ràpid i eficaç que aporta celeritat per detectar problemes tan importants com, per exemple, les retinopaties diabètiques o les degeneracions maculars associades a l'edat.

A Catalunya, 10.500 persones tenen ceguesa
Un total de 39 milions de persones al món tenen ceguesa; aproximadament més de 10.500 a Catalunya, i un 80% es podrien evitar amb una bona prevenció. Per donar resposta a la necessitat social d'accelerar el procés de detecció de malalties oculars, Opt Retina ha posat en marxa aquest sistema de cribratge a una cinquantena d'òptiques del país. Opt Retina segueix la línia de la filosofia del projecte Vision 2020: the right to sight, liderat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i l'Agència Internacional per a la Prevenció de la Ceguesa (IABP), que té com a objectiu eradicar la ceguera que es pot prevenir, i conscienciar el món sobre aquestes malalties.

Jordi Casas
04/04/13
El Punt Avui