dilluns, 26 d’agost del 2013

Sanitat demana als banyistes que es respectin les prohibicions a l’aigua

El Ministeri facilita una sèrie de consells per evitar que augmenti la xifra de 113 morts per ofegament

Des de l’inici del 2013, i sobretot durant els mesos de juliol i agost, han mort a l'Estat espanyol un total de 113 persones ofegades, les dues últimes el cap de setmana passat a l’embassament de Valmayor, a la localitat madrilenya d'El Escorial. D'aquestes víctimes mortals, 17 han perdut la vida ales platges catalanes. A la demarcació de Girona, del mes de juny fins avui han mort vuit persones per ofegament, set a les platges gironines i una al riu Daró de la Bisbal d'Empordà.

Per aquest motiu, la directora general de Salut Pública del Ministeri de Sanitat, Mercedes Vinuesa, va demanar dilluns passat als banyistes que facin cas a les recomanacions dels socorristes i a les senyalitzacions que delimiten les zones habilitades per al bany.

“En aquests moments, és essencial que recordem les mesures de seguretat perquè l’aigua sigui un element per gaudir i no un problema”, va subratllar la responsable de Salut Pública qui va posar èmfasi en les conductes que s'han de seguir per evitar els perills que es poden trobar durant el bany.

La més essencial segons el Ministeri, és banyar-se només en les zones permeses, habilitades i vigilades per socorristes. “Els ajuntaments i les comunitats autònomes senyalitzen i marquen les aigües tant de les platges com dels pantans rius, i és molt important que fem cas a aquestes senyalitzacions que hi són per ajudar-nos i perquè l’aigua sigui un element d'oci per gaudir”, va insistir la representant de Sanitat.

Així per exemple Vinuesa va especificar que és convenient que el bany es faci en companyia «per fer front a qualsevol eventualitat que succeeixi amb l’ajuda de l’altre banyista que ens acompanyi».

Evitar rius, llacs i pantans
A la guia de Sanitat perquè les famílies gaudeixin de l'aigua, que es pot consultar a la web del Ministeri, s'incideix també que s’eviti el bany en rius, llacs o pantans que no es coneguin, perquè tot i que semblin tranquils, pot haver-hi corrents internes i plantes aquàtiques, pot ser perillós.

Es remarca, a més, que cal respectar les indicacions de les banderes al mar encara que estigui en calma: verd significa bany sense perill, groga, banyar-se només fins a la cintura perquè és perillós i vermella, prohibició.

Segons les últimes dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (NE), l’any 2011 van morir a Espanya 473 persones (373 homes i 100 dones) a conseqüència de lesions greus ocorregudes en un entorn aquàtic. La principal causa de mon van ser els ofegaments per submersió accidental (461), dels quals el 45% van ocórrer en persones de menys de 50 anys. El rang d’edat amb major nombre de morts per ofegament accidental és el de 50-69 anys (112 homes i 20 dones). L’ofegament es produeix de forma ràpida i silenciosa, i la majoria de les vegades la víctima es perd de vista només uns minuts. Un nadó es pot ofegar en 30 centímetres de profunditat, per això des del Ministeri de Sanitat remarquen la importància de seguir aquests consells.


LES RECOMANACIONS

ZONES PREPARADES
El bany s'ha de fer en zones habilitades senyalitzades
És important banyar-se en zones d'aigua vigilades per socorristes i correctament senyalitza-des, permeses preparades per al bany, en què es vegi bé el fons per conèixer bé la profunditat.

SEGURETAT
No tirar-se de cap en zones poc profundes per evitar lesions
Si la zona és poc profunda, cal evitar tirar-se de cap perquè es corre el risc de patir traumatismes cranials greus o lesions medul.lars, que en la majoria dels casos afecten la regió cervical de la columna i poden produir tetraplegia

CONSELLS PRÀCTICS
Evitar llançar-se des del balcó o banyar-se durant la nit
Per garantir la seguretat a l'aigua cal evitar fer capbussades des d'un balcó o una zona especialment alta, i banyar-se a la nit o després d'haver begut alcohol, ja que a més disminueix la capacitat de reacció davant d’un perill.

PREVENCIÓ PELS MENORS
Utilitzar armilles salvavides i evitar els flotadors inflables
En el cas dels menors, es recomana utilitzar armilles salvavides si no saben nedar, que no facin servir mai el flotador inflable i que estiguin vigilats per una persona adulta en tot moment.

EFE/DdG
22/08/13
Diari de Girona