dissabte, 27 de setembre del 2014

Detingudes 14 persones per haver estafat avis malalts

L’empresa Teramedical oferia, fent creure a les víctimes que eren treballadors públics, màquines miraculoses per alleujar les malalties

Sabien on trucaven. Ho tenien molt clar: s’asseguraven que qui els agafava el telèfon era una persona gran de la qual tenien dades prèvies, i també de les seves malalties. Davant tal nivell de coneixement privat, i després de remarcar que qui trucava era un empleat de l’ambulatori, del Col·legi de Prevenció de l’Ictus o del Col·legi de Terapeutes de Barcelona, la víctima es relaxava. Llavors li oferien la solució a totes les dolències: una màquina miraculosa. Confiades i adolorides, algunes d’aquestes persones grans acabaven comprant i pagant uns 1.500 euros per, realment, un màquina de fer massatges als peus que els estafadors compraven per 162 euros a la Xina.
Els aparells miraculosos que venien a 1.500 euros

Aquest era el modus operandi en el qual s’ha consumat una gran estafa que, des de fa més d’un any, s’ha produït a tot Catalunya. Els Mossos d’Esquadra van informar ahir de la detenció de 14 persones, set homes i set dones d’entre 57 i 29 anys, que hi estaven implicades després d’unes llargues indagacions de la unitat d’investigació de la comissaria de Martorell. La policia ha hagut de comprovar, entre altres aspectes, que la màquina no tenia cap propietat curativa (ho ha certificat el Departament de Salut) i que els qui la venien ho sabien, que tenien clar que estaven enganyant. 

Segons fonts pròximes a la investigació, els detinguts són un matrimoni de Gavà, els propietaris de l’empresa Teramedical 2.000 SL, ubicada a Castelldefels i en teoria dedicada a articles de la llar. També les seves filles, que portaven la comptabilitat, i alguns dels comercials, que amb aquest mètode havien aconseguit vendre més de 200 màquines del fals miracle. Una estafa total d’uns 500.000 euros en què encara hi ha interrogants que s’estan tractant de revelar. Entre d’altres, saber com els presumptes estafadors obtenien la informació de les víctimes, atès que les dades públiques les compraven legalment a empreses de publicitat, però han trobat que posseïen informació mèdica, no tan sols de gent gran catalana, sinó també d’Aragó (principalment de la Franja).

Per tot plegat no es descarten noves detencions, com tampoc que apareguin més estafats. La policia sap que Teramedical va vendre unes 200 màquines, però per la documentació confiscada a l’empresa. Ara per ara tan només han rebut una vintena de denúncies a Sabadell, Manresa, Barcelona l’Hospitalet de Llobregat, Cardona, Premià de Mar... En aquest sentit, la policia autonòmica va fer ahir una crida a totes les persones que hagin adquirit una màquina que els venedors –en alguns casos amb demostracions a casa seva– els han assegurat que és generadora d’unes biofreqüències curatives. Els estafadors també cobraven la visita, uns 50 euros, si no venien res.

Raúl Montilla
25/09/14
La Vanguardia