dimarts, 9 d’agost de 2016

El banc dels aliments va distribuir-ne un 9% més

L'any passat va ser el primer que es van superar els tres milions de quilos de menjar recollits
El nombre de beneficiaris va tornar a baixar lleugerament i es va situar en prop de 38.500 persones

Clicar a la foto per fer-la més gran
Seguint la línia dels anys anteriors, el Banc dels Aliments de les Comarques Gironines va recollir i distribuir, el 2015, un 9% més de productes alimentaris que el 2014. En concret, es va passar dels 2.799.969 quilos del 2014 als 3.049.845 del 2015 (249.876 quilos més) segons consta en la memòria d'activitat d'aquesta entitat. És el primer cop des de l'entrada en funcionament del banc, l'any 1988, que se supera la xifra dels tres milions de quilos anuals. Els responsable del banc dels aliments atribueixen bona part d'aquest increment als resultats de la campanya del Gran Recapte de final de novembre, que, amb l'ajuda de 4.000 voluntaris, va permetre recollir 538.370 quilos de menjar. Aquesta xifra és lleugerament superior al resultat del Gran Recapte del 2014.

No obstant això, el president del Banc dels Aliments de les Comarques de Girona, Frederic Gómez, relativitza les dades referents a la quantitat d'aliments recollits i assegura que s'està lluny de cobrir les necessitats. “Durant aquest any, i a través de les 105 entitats benèfiques, hem contribuït a l'alimentació d'una mitjana de 38.500 persones, la qual cosa suposa uns 80 quilos per persona i any, força lluny dels 100 quilos que considerem el mínim necessari a què aspirem arribar”, exposa Gómez en una carta publicada en la memòria del 2015. El president de l'entitat agraeix, però, la solidaritat de la societat civil gironina, que es manifesta en les dues grans col·lectes que es fan cada any (al novembre i a l'estiu).

Una altra dada que destaca del balanç del 2015 és que el nombre de persones beneficiàries no només no ha augmentat sinó que ha disminuït lleugerament. Així, a finals del 2014 s'atenien 39.339 persones, mentre que el desembre de 2015 el nombre de beneficiaris era de 38.443, cosa que representa 996 usuaris menys (un 2,3%). Una de les raons d'aquesta davallada en el nombre de beneficiaris és, segons els responsables de l'entitat, la major exigència i control de les entitats receptores i de les persones que atenen. En aquests moments, hi ha 105 entitats benèfiques que reparteixen els aliments. El 2015 és el segon des que va començar la crisi en què es registra un descens en el nombre d'usuaris, ja que el 2014 hi va haver un descens d'un 5,5% respecte del 2013.

El president del Banc dels Aliments aprofita per insistir que un altre objectiu fonamental dels bancs d'aliments és lluitar contra el malbaratament, i esmenta les diferents accions que el banc du a terme en aquest sentit, com ara canalitzar els excedents de fruites i verdures, recollir les minves de moltes superfícies comercials que abans acabaven als contenidors, aprofitar els aliments de les indústries agroalimentàries que no es poden comercialitzar però sí consumir, i fer xerrades als centres educatius per conscienciar la gent jove sobre el consum responsable.

LA FRASE
Distribuïm uns 80 quilos d'aliments per persona i any; lluny dels 100 quilos que creiem necessaris
Frederic Gómez
PRESIDENT DEL BANC DELS ALIMENTS DE LES COMARQUES GIRONINES

Núria Astorch
07/08/2016

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies