dimarts, 12 de juliol del 2016

Més de 100 gironines esperen una fecundació "in vitro"

L'hospital Josep Trueta és el centre públic català amb menor temps de demora, amb deu mesos

Unes 111 dones estan en llista d'espera a l'hospital Josep Trueta de Girona per sotmetre's a una fecundació in vitro. El centre gironí, l'únic dels quatre hospitals públics que ofereix el tractament fora de Barcelona, és de fet, el que té un menor temps d'espera, deu mesos. En total, segons dades del Departament de Salut, 2.801 dones catalanes esperaven a desembre de 2015 un d'aquests tractaments de fertilitat, amb una mitjana de 22 mesos d'espera. Segons Salut, l'hospital públic que té un major nombre de dones en llista d'espera per a una fecundació in vitro és el Clínic, amb 1.113 dones i 28 mesos d'espera, seguit de la Vall d'Hebron, amb 1.067 dones i 31 mesos i la Fundació Puigvert, amb 510 pacients i 15 mesos en espera.

Pel que fa a centres de reproducció assistida privats, a Catalunya n'hi ha 36,dels quals es desconeixen les xifres de pacients que tracten anualment, moltes d'elles procedents de l'estranger, han indicat fonts sanitàries.

Amb tot, pel que fa a la inseminació artificial -una tècnica més senzilla i ràpida, recorda Salut- el temps d'espera és molt menor i no planteja un problema important pel que fa a l'accessibilitat en la gran majoria de centres.

Ara mateix hi ha vuit centres públics a Catalunya que fan tractaments d'inseminació artificial. A més del Trueta, que va tractar 102 dones l'any passat, hi ha l'hospital del Mar (350), la Fundació Puigvert (500), el Clínic (178), el Joan XXIII de Tarragona (20), el Verge de la Cinta de Tortosa (31), Can Ruti a Badalona (10) i la Vall d'Hebron (60).

El conseller de Salut, Toni Comín, va facilitar aquestes dades durant la roda de premsa celebrada a Barcelona per donar a conèixer el nou protocol de reproducció humana assistida pel que totes les dones, independentment de la seva orientació sexual o de si viuen o no en parella, podran accedir a un tractament de fertilitat en la sanitat pública, a partir de dilluns que ve.

El protocol suposarà l'ampliació del nombre de centres sanitaris en els quals es fan inseminació artificial en tot el territori català, en funció de la demanda que es registri a partir de dilluns que ve, dia 11, i que el departament estima que pot oscil·lar entre 10.000 i 36.000 dones lesbianes de 18 i 40 anys.

A partir de l'aprovació del nou protocol, la demanda portarà a ampliar aquesta oferta a entre quinze i vint centres sanitaris més, que es repartiran per tot el territori.

El conseller va assegurar ahir que "no preveiem que l'aprovació del protocol incrementi molt les llistes d'espera", pel que fa a la fecundació in vitro i, respecte a la inseminació artificial, les llistes d'espera són gairebé inexistents, va indicar. També es preveu la creació d'un banc públic de gàmetes per fer front a la nova demanda d'inseminació artificial, ha explicat el conseller. El protocol arriba després que una cinquantena d'associacions i col·lectius de gais, lesbianes i feministes s'unissin per reclamar la implementació de la llei aprovada el 2014.

EFE//DdG
09/07/2016

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies