dimarts, 26 d’abril del 2016

La punta de l'iceberg

  • BALANÇ: Augmenta un 12% el nombre de denúncies per agressió sexual i gairebé un 30% per abusos a les comarques gironines
  • REPTE: Els Mossos indiquen que hi ha una xifra negra de situacions silenciades i es treballa perquè les víctimes ho comuniquin
  • MENORS: Han investigat 23 casos vinculats amb noves tecnologies i en què els afectats tenen menys de 17 anys
La cap de la Urpac dels Mossos d'Esquadra a Girona, la sotsinspectora Rosa Negre. Foto: ÒSCAR PINILLA
Ser conscients i conèixer bé les línies vermelles que no s'ha de permetre que es traspassin; aconseguir que els casos d'abusos i d'agressions sexuals no quedin silenciats, sinó que les víctimes ho posin en coneixement de la policia; continuar el procés de maduració d'una societat que digui un no contundent a les relacions de desigualtat; i fer créixer la implicació ciutadana en episodis en què es detectin persones en situació de vulnerabilitat. El cos de Mossos d'Esquadra treballa en la prevenció dels delictes contra la llibertat sexual i, alhora, posa èmfasi a trobar mecanismes que en possibilitin la detecció de casos. La policia intueix que les dades de què es disposa probablement només en són la punta de l'iceberg, i un dels grans reptes és fer-ne aflorar la xifra negra que hi ha al darrere. Tot i així, en els últims anys ha incrementat el nombre de denúncies presentades gràcies, en gran part, als programes d'atenció a les víctimes. A les comarques gironines han augmentat gairebé un 30% les d'abusos sexuals, ja que de 57 el 2014 han passat a 74 el 2015; i el còmput de denúncies per agressió sexual va pujar un 12,70% durant el mateix període –de 63 a 71.

Segons la cap de la Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà (Urpac) dels Mossos a Girona, la sotsinspectora Rosa Negre, el 88% de les víctimes de delictes contra la llibertat sexual tenen menys de 40 anys. Per trams d'edat, en la franja de 0 a 10 anys se'n van denunciar 15 casos el 2014 i 20 el 2015. En la majoria d'aquestes situacions, l'agressor sol formar part de l'entorn de confiança del menor –un parent, un veí o un amic de la família–. I, en alguna ocasió, el succés s'ha donat en espais de socialització, com ara en una activitat extraescolar o de lleure o, fins i tot, en el marc de l'àmbit acadèmic. A la demarcació, però, el nombre de denúncies encara ha ascendit més exponencialment en la franja en què les víctimes tenen d'11 a 15 anys. Hi va haver un salt de 19 demandes el 2014 a 32 aquest any anterior. Aquí hi segueix havent un pes important de l'entorn més immediat de confiança. Apareixen, tot i així, incidències al carrer perquè és una edat en què es comença a ocupar l'espai públic de manera més lliure i autònoma; es nota l'impacte de les noves tecnologies i, en algun cas, s'emmarca en l'oci nocturn, amb la presència de consum d'alcohol.

Pel que fa al tram dels 16 als 20 anys, es van formular 29 denúncies el 2014, i també 29 el 2015. A aquesta edat es continuen detectant fets a la via pública i en el context de la parella, si bé gairebé la meitat tenen lloc en l'oci nocturn. Com que es tracta d'un espai de vulnerabilitat, la sotsinspectora Rosa Negre posa en relleu que, en les xerrades que duen a terme en la Universitat, es tracta aquest tema amb els estudiants. Es recalca que fer uns tocaments dins un pub o en una discoteca sense el consentiment de l'altra persona és un delicte; també ho és excedir-se amb algú que tingui la voluntat anul·lada pels efectes de l'alcohol o d'alguna substància estupefaent; i s'insisteix que les relacions sexuals han de ser consentides del principi al final. Negre, a més, subratlla la importància de la participació ciutadana per evitar possibles riscos. Si es veu una persona a terra, alcoholitzada, és desitjable que s'agafi el control de la situació i se la porti en un lloc segur, fins que s'hagi recuperat.

El gros de denúncies que es va disparar més és en el tram dels 21 als 25 anys, ja que passa de 4 a 19 episodis (en edats superiors, la quantitat és més homogènia). Dels 21 als 25, els escenaris són semblants als dels 16 a 20 anys. Tenen lloc majoritàriament en l'àmbit de la parella, en l'oci nocturn i a la via pública. Negre assenyala que és important “no situar-se davant la seguretat per inèrcia, sinó analitzar les situacions de vulnerabilitat” i adoptar algunes mesures d'autoprotecció, com evitar anar sol en trams foscos i isolats, i vigilar que no ens posin res estrany a la beguda.

Un altre repte és combatre els delictes lligats amb les noves tecnologies. A les comarques gironines, els Mossos van recollir 9 denúncies el 2014, 10 el 2015 i 5 el primer trimestre del 2016. El 40% d'afectats són nois i el 60%, noies. Dels casos que van començar amb un contacte a través d'una pantalla, 8 van acabar amb agressió o abús sexual. La dada més sorprenent, però, és que 23 de les 24 víctimes són menors de 17 anys. Aquests problemes són més freqüents en els joves perquè el ciberespai és el seu espai natural, on es relacionen habitualment per Whatsapp, Twitter, Facebook i Skype. En ocasions, amics, coneguts, la parella o l'exparella passen fotos de la víctima sense el seu permís. I, fora d'aquest cercle, hi ha gent que mira d'aconseguir imatges o vídeos per fer lots de pornografia; i usuaris que pretenen captar víctimes per forçar-les a un contacte físic.

Cal fer pedagogia i un esforç no només policial, sinó dels ciutadans i altres especialistes que en puguin identificar casos, com el sector de l'ensenyament. S'ha d'advocar per relacions més sanes i igualitàries, sense frivolitzar ni minimitzar els episodis. Negre indica que a vegades és una bona notícia que les estadístiques pugin, ja que el que és desitjable és que “cas que passi, es denunciï”. I encara que hagi prescrit, que no es tapi perquè es pot donar la circumstància que l'autor hagi seguit actuant. És cabdal, a més, que les víctimes rebin suport psicològic i que tota la societat prengui consciència del problema.

Espai vulnerable
El 46% d'agressions i abusos a joves de 16 a 30 anys són en horari nocturn a la demarcació de Girona. A tot Catalunya va pujar un 2,26% el nombre de denúncies d'agressions sexuals del 2014 al 2015 (de 665 a 680); i un 7,12% el d'abusos (de 716 a 767).

Òscar Pinilla/ Gisela Pladeveya
25/04/2016

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies