dimecres, 14 d’octubre del 2015

El sínode

Ja fa dies que s'escolten trons llunyans de forta tempesta als murs de la ciutat vaticana: des que el Papa va convocar aquest Sínode i, sobre tot, des que el Papa va començar a dur a terme les seves reformes eclesials.


Aquest Sínode sobre la família que s'està celebrant a Roma ha resultat ser un paradigma de la tempesta que frapa l'Església Catòlica del segle XXI. Tretze cardenals participants han escrit una carta al Papa queixant-se d'algunes mancances doctrinals del “Instrumentum Laboris” (el document de treball, a semblança dels esquemes de treball del Concili Vaticà II). Són cardenals conservadors (voire integristes, que dirien els francesos). Cardenals de dretes, vaja. Immediatament, quatre dels pretesos signants ho han desmentit. Han dit que ells no havien signat la carta. En queden nou. Veurem si es desapunta algú més. S'ho mereixen per estúpids i per mancats d'estratègia. Es veu que van passar el document (la carta) a un periodista de dretes, Sandro Magister (72 anys), del magazine l'Espresso, el qual la va publicar. Va fer una cosa semblant amb l'encíclica “Laudato si”, motiu pel qual el Vaticà li va retirar el permís per circular per les estances vaticanes. Aquest Sandro Magister es veu que és com un nou Jacques Maritain (de no tanta categoria) de les xafarderies vaticanes i el qui rep les informacions dels descontents.

Els descontents es queixen de manca de democràcia; ells, que mai no han cregut en la democràcia. A mi, aquestes coses m'indignen. Oi que ja es nota?

A mi també m'agradaria saber perquè aquell “monsignore” gai, que havia treballat a la Congregació per a la Doctrina de la Fe, que viu en parella amb un català, va exposar el seu cas a l'obertura del Sínode. ¿Ho havia de fer en aquell moment? ¿O hi ha alguna intenció i estratègia que jo desconec? N'hi ha per llogar-hi cadires (o per alquilar sillas, si us agrada més en castellà).

Aprofito aquesta ocasió per dir que el Nunci del Vaticà a Espanya, Fratini, té els dies comptats com a Nunci. Aquesta és la notícia bomba d'aquests dies (confirmada per Religión Digital). Era ( o és) un home gris. I, segons diuen fonts ben informades feia d'escolanet i portaveu del cardenal Rouco. S'han acabat les ternes rouquianes de candidats a bisbe, que Fratini enviava a Roma? Tant de bo! O, “Déu que t'oiga, Ramonet!” Els assabentats de l'afer diuen que el Papa vol canviar l'episcopat espanyol i comença per canviar el Nunci. No està gens mal pensat. Tret (potser) del Nunci Dadaglio, els nuncis a Espanya han fet més mal que bé, Parlo des de Catalunya, ja m'enteneu. Aquestes mateixes fonts ben informades diuen que el Papa tirava directament a la paperera aquestes ternes, tan bon punt arribaven a les seves mans, després de passar per la Congregació romana corresponent. Bravo pel Papa Francesc! Em sembla que actualment hi ha molts bisbes desconcertats i que no saben ben bé què cal fer. Per sort encara n'hi ha alguns que tenen el cap més clar. Hi ha un jesuïta flamenc, molt vell (a prop de complir 90 anys) que du de corcoll mig episcopat mundial. Es diu Roger Lenaers. I les seves propostes teològiques i bíbliques són d'allò més avançat. Potser els vells ens salvaran de l'ensulsiada eclesial que ens amenaça. Vells com Pere Casaldàliga o Papa Francesc.

Estic esperant a veure si el Sínode durà coses molt concretes en el camp de la pastoral familiar i no com fins ara, purs desitjos angèlics, el nostre voluntarisme tou i ineficaç. Estic esperant a veure si el nou bisbe de Lleida es convertirà en pastor del seu poble i defensarà els béns del museu diocesà. Estic esperant a veure si per fi el Vaticà triarà un home català pastor per a l'Arxidiòcesi de Barcelona. Estic esperant, atent en la nit eclesial, a veure què passarà. Com milions de ciutadans de tot el món. El problema no és l'Islam. El problema és la nostra ambició i les ànsies exagerades de control de la societat. Ja n'estic tip de Merkels i Obamas i Hollandes, i Unions Europees, i mesures econòmiques correctores i capitalisme desmesurat. Estic esperant que l'Opus Dei jugui net i castigui el professor pederasta del col.legi de l'Opus de Navarra. I d'altres col.legis i cases de l'Opus. Hem d'acabar d'una vegada amb aquesta plaga clerical.

Joaquim Pla
13/10/2015
El Nou Burxeta

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies