dimarts, 13 d’octubre del 2015

El Govern va detectar 1.500 casos de conducta suïcida el 2014

L'Executiu implanta el Codi Risc, que a finals d'any arribarà a tot Catalunya 
La Generalitat es proposa reduir el 10% dels suïcidis, mig miler a l'any 

Daehyun Kim
A Catalunya, el 2014, es van suïcidar 537 persones. No és una dada nova, però és indicativa. La xifra sol rondar aquest mig miler anual. Fa un any, el Govern català va activar el Codi Risc de Suïcidi, un pla que persegueix reduir aquesta xifra, augmentar la supervivència dels que han sigut tractats després d'un intent de suïcidi i prevenir perquè no ho repeteixin.

El pla s'ha anat implantant, està en un 54% del total previst, i a finals d'any haurà d'haver arribat a tot el territori català. Segons dades de quan ja regia en el 40% de Catalunya, el Codi Risc ha permès detectar mitjançant un registre de casos atesos 1.500 persones amb conductes suïcides. La xifra és interessant encara que ara com ara no es pot comparar amb altres anteriors perquè el registre és nou. S'ha de suposar que quan el codi estigui implantat en el 100% de Catalunya la xifra serà superior.

Entre el total de les 1.500 persones detectades, es va activar el Codi Risc en el 73% dels casos, 1.150. És a dir, van tenir un seguiment. Es considera que sense un programa específic com aquest només hi ha seguiment d'un 20%. El codi compta amb tres fases.

Activació a urgències
La primera fase, d'alerta i activació, es posa en marxa als mateixos serveis d'urgències on s'hagi atès la persona afectada. La segona consisteix en el seguiment, telefònic i presencial, des de serveis sanitaris especialitzats. La tercera fase consisteix en un seguiment integral per part del metge de família.

A Catalunya, la taxa de mortalitat per suïcidi va ser el 2013 de 7,2 defuncions per cada 100.000 habitants; per sexe, 11,23 homes i 3,3 dones. Es tracta d'una taxa baixa en relació amb les d'altres països europeus, on de mitjana és d'11,85 defuncions per cada 100.000 habitants a l'any.

Els homes són majoria entre els que es lleven la vida. Gairebé quatre vegades més que les dones a Catalunya el 2013. No obstant, les dones són majoria en els casos d'intent de suïcidi.

Els supervivents
El pla del Govern també preveu un acord amb el Consell Audiovisual de Catalunya per establir un protocol sobre com han de parlar els mitjans de comunicació del suïcidi. Una informació realitzada correctament pot ajudar, va afirmar Cecilia Borrás, de l'associació Després del Suïcidi-Associació de Supervivents. Un supervivent no és aquell que sobreviu a un suïcidi, sinó la persona que mantenia una relació íntima amb el difunt. Es calcula que per cada suïcida hi ha sis supervivents.


Toni Sust
09/10/2015
El Periódico

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies