divendres, 18 de setembre del 2015

L'ONU condemna la repressió dels refugiats a Hongria

El secretari general de l'ONU, Ban Ki Moon, ha denunciat Hongria per haver emprat gasos lacrimògens contra els migrants i els refugiats: "estic consternat... això és inacceptable, es tracta de gent que fuig de la violència i la persecució: els hem de garantir un lideratge compassiu", ha dit Ban.

En una entrevista a 'Le Figaro' i d'altres diaris europeus, el primer ministre hongarès, l'ultraconservador Víktor Orban, ha dit que vol aixecar tanques a les fronteres amb Romania i Croàcia (a més de la que ja ha construït a Sèrbia) i s'ha mostrat contrari a l'acollida de musulmans a Europa.

Batalla campal al mur de la vergonya d’Hongria

Gasos lacrimògens i canons d’aigua contra refugiats 
Refugiats ferits després de la batalla campal amb la policia hongaresa per segellar la frontera amb Sèrbia. KANROK CASBA / REUTERS
El pas barrat amb una tanca de filferro i la policia antidisturbis amb canons d’aigua i gasos lacrimògens. Aquest va ser el panorama que es van trobar ahir els refugiats a la frontera entre Sèrbia i Hongria. Budapest va fer ahir un pas més en la seva ofensiva per blindar-se a l’entrada d’immigrants i refugiats de guerra i d’aquesta manera milers de persones van quedar atrapades a la part sèrbia de la frontera.

Algunes d’aquestes persones, els joves, van respondre al bloqueig llançant pedres als policies hongaresos i reclamant que se’ls deixés entrar. Els enfrontaments entre els refugiats i els antidisturbis van sorprendre nens, dones i ancians, i van deixar diversos ferits, a més d’imatges impactants del camp de batalla. El mateix secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon, va dir que estava “impactat” i va condemnar “la manera com tracten els refugiats” a Hongria i Sèrbia.

Molts refugiats havien optat, ja des del matí, per buscar rutes alternatives. Fins a deu autocars van sortir ahir des de la frontera serbo-hongaresa cap a Sid, la ciutat a la frontera entre Sèrbia i Croàcia. Altres ja feien la ruta directa des de l’entrada per Macedònia cap a Sid, sense passar per Belgrad. El primer ministre croat, Zoran Milanovic, els havia obert les portes assegurant que els deixaria travessar la frontera.

El govern croat va enviar a la zona un equip d’experts en mines antipersona per identificar els possibles camps de mines que encara queden en aquella zona, herència de la guerra dels Balcans dels anys 90. Fins a 300 refugiats van entrar ahir a Croàcia pels camps que envolten el pas fronterer de Tovarnik.

Una ruta més llarga i escarpada
Però, des de Croàcia, encara hauran d’obrir-se pas per Eslovènia, en una zona alpina escarpada, fins a Àustria. El govern eslovè va dir ahir que no obriria un corredor humanitari per als demandants d’asil, com havia proposat Croàcia, i va anunciar que imposaria controls temporals a la frontera amb Hongria. Àustria, que ja ha imposat aquests controls a la zona limítrofa amb Hongria, va advertir que podria tancar també la frontera amb Eslovènia. El canceller federal austríac viatjarà avui a Zagreb i Ljubljana per analitzar la crisi amb els dos governs veïns.

La ruta a través de Croàcia havia sigut descartada fins ara pels refugiats per la dificultat geogràfica i perquè fa molta més volta que la ruta a través d’Hongria. Però ahir centenars de persones no van veure altra sortida. A Hongria la policia ha detingut o interceptat almenys 519 persones que havien saltat la tanca i ha obert processos penals per a 91 d’aquests refugiats d’acord amb la nova llei aprovada pel govern de Víktor Orban, que preveu penes de presó per entrar il·legalment al país. El primer judici va ser a un iraquià, que va ser condemnat a ser expulsat del país, amb prohibició de tornar-hi en un any, és a dir, la pena mínima prevista.

Segons l’ACNUR a Sèrbia, ahir a a la tarda quedaven uns 2.000 refugiats a la zona fronterera amb Hongria i les autoritats sèrbies havien començat a atendre’n alguns, els que no van seguir el camí per altres vies, en un centre d’acollida.

El destí final de la majoria dels refugiats és encara Alemanya, que manté els controls a la seva frontera amb Àustria. Ahir al matí el govern d’Angela Merkel va decidir aturar també el servei de trens des d’aquest país. Un miler de refugiats que havien estat esperant per pujar a un tren a l’estació de Salzburg, van emprendre el camí a peu ahir a la tarda cap a territori alemany.

Ara
17/09/2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies