divendres, 18 d’octubre del 2013

El Trueta descobreix 15 estructures moleculars que prediuen l'obesitat

Demostren que aquests biomarcadors permeten idenfificar futures malalties metabòliques en nens

Foto: Marc Martí
Científics del Centre d'Investigació Biocamèdica en Xarxa-Fisiopatologia de l'Obesitat i la Nutrició (CIBERobn) han descobert una quinzena de biomarcadors genètics, denominats "microRNAs", que circulen per la sang i que prediuen patologies relacionades amb el sobrepès en l'edat adulta.

L'estudi, dirigit des de l'Hospital Josep Trueta de Girona, ha pogut demostrar que aquests biomarcadors, que són estructures moleculars, apareixen amb alteracions en els nens que són obesos.

Això ha permès als investigadors concloure que els "microRNAs" circulants en el plasma són "valuosos marcadors de malalties metabòliques i permeten identificar els nens i preadolescents obesos que poden patir anomalies metabòliques quan siguin adults", va explicar el doctor José Manuel Fernández-Real, director de la investigació.

El CIBERobn ha efectuat l'estudi partint d'una mostra de 125 nens i va poder constatar que 15 dels biomarcadors microRNAs circulants tenien alteracions en els nens amb obesitat i que tenien relació amb l'índex de massa corporal i la circumferència de cintura, entre d'altres paràmetres. Segons Fernández-Real, "haver identificat els 15 microRNAs permetrà detectar marcadors de diagnòstic o pronòstic i dianes terapèutiques per a la predicció o tractament de l'obesitat".

Els microRNAs són molècules d'ARN, el responsable de convertir en funcional la informació genètica que conté l'ADN en les cèl·lules, i tenen la capacitat de regular l'expressió d'altres gens. Per això, qualsevol desregulació dels microRNAs, com la que presentaven els nens obesos de l'estudi, pot comportar problemes reguladors que indueixin a patologies com l'obesitat. Detectar, conèixer i actuar sobre els microRNAs representa un camp amb grans oportunitats en la medicina actual i el tractament de malalties, fet que, segons Fernández-Real, permetrà dissenyar fàrmacs eficaços.

L'obesitat s'ha convertit en un problema habitual en les societats occidentals, per la qual cosa és objecte d'altres estudis que ja han demostrat que la dieta mediterrània combinada amb l'exercici físic anul·la la predisposició genètica a patir aquesta patologia. Des del CIBERobn recomanen prevenir com més aviat millor l'obesitat i recorden que una visita a temps al metge pot evitar una obesitat extrema.

Pràctiques de reanimació
Per altra banda, una quarantena d'estudiants de biologia del primer curs de batxillerat de l'Institut Vicenç Vives de Girona rebran avui classes pràctiques de tractament de l'aturada cardiorespiratòria a l'Hospital Universitari Josep Trueta i faran una visita als diferents serveis hospitalaris implicats en l'atenció als pacients que han patit una aturada. L'acció s'emmarca en el Dia Europeu de la Reanimació Cardiopulmonar (RCP) que se celebra demà sota el lema "Nens salvant vides, aprenent RCP a les escoles" i al qual s'adhereix l'hospital de referència de les comarques gironines.

Al mateix temps, professionals de l'Institut Català de la Salut (ICS) a Girona en col·laboració amb la Facultat de Medicina faran avui a la tarda una xerrada i un taller pràctic de reanimació als alumnes de quart d'ESO de l'Escola La Salle.

EFE/DDG
16/10/13

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies