divendres, 10 de març del 2017

Calen voluntaris per estudiar la salut cerebral

Un treball pioner busca persones sanes per determinar com prevenir malalties
Les malalties neurològiques seran un gran problema de salut pública al Primer Món Foto: ARXIU.
Una investigació pionera impulsada per l'Institut Guttmann i l'Obra Social La Caixa busca els indicadors que permetin avaluar l'estat de salut cerebral dels catalans. Amb la intenció de fomentar hàbits i estils de vida més saludables que previnguin malalties neurològiques, la recerca Barcelona Brain Health Initiative necessita 3.000 voluntaris sans d'entre 40 i 65 anys per analitzar la influència de factors com ara l'entrenament cognitiu, l'exercici físic, la nutrició, les hores de son, la socialització i, fins i tot, la importància de tenir un pla vital per a la bona conservació del cervell.

Aquesta investigació sense precedents representa un canvi de paradigma, segons el director científic del projecte, Álvaro Pascual-Leone, ja que se centra en individus sans i no vol pal·liar els efectes de les malalties neurològiques, sinó apostar per la prevenció i “detectar els hàbits que, si no es canvien, faran que se'n desenvolupi una”.

Els voluntaris seran l'eix d'aquest projecte. En una primera fase es farà una enquesta detallada als 3.000 participants per conèixer els seus hàbits i estils de vida i comparar-los amb els de la població mundial. Un cop analitzades les dades, se'n triaran 1.500 per continuar treballant amb ells. S'hauran de sotmetre a una sèrie de proves durant dos dies i a una meitat se'ls oferirà una classe sobre hàbits saludables, mentre que l'altra tindrà un tracte més individualitzat, amb recomanacions personalitzades per millorar l'estil de vida amb l'ajut d'un entrenador personal. D'aquesta manera, es compararà l'eficàcia dels mètodes.

La recerca també analitzarà l'impacte d'elements propis de la societat catalana que es creuen vinculats a la salut cerebral, com ara el bilingüisme, la dieta mediterrània, l'arrelament social de la pràctica de l'esport, l'alta participació en activitats cíviques i culturals, i fins i tot l'eficàcia del sistema sanitari.

Bona part del treball es concentrarà en els tres primers anys de la investigació, encara que els resultats continuaran arribant fins i tot d'aquí a deu anys, quan es calcula que, tenint en compte els riscos de tenir malalties neurològiques i psiquiàtriques, la meitat dels participants hauran desenvolupat una malaltia.

X.A.
08/03/2017

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies