divendres, 9 de setembre del 2016

La violència fa fora de casa seva 28 milions de nens

Un de cada 200 menors és refugiat, alerta un informe de l’Unicef

Nens en una aula improvisada a l’arxipèlag de Vanuatu, al Pacífic
La imatge d’Ailan Kurdi, el nen kurd de tres anys ofegat el setembre del 2015 a la costa turca, i la del petit Omran Daqneix, atemorit i cobert de pols i sang, assegut dins una ambulància a Alep, han servit per conscienciar el món del terror de les guerres. L’Unicef denuncia que la violència ha forçat 28 milions de nens a fugir de casa seva: 17 milions han buscat un lloc més o menys segur als seus propis països i els 11 restants són refugiats o sol·licitants d’asil. Pel camí es troben amb la mort, com l’Ailan, i amb infinitat de perills: patir desnutrició, ser reclutats i explotats per part de tota mena de bandes i ser violats, a més de ser víctimes de xenofòbia.

L’informe Desarrelats: una crisi creixent per als nens refugiats i migrants posa de manifest que “malgrat que els menors representen un terç de la població mundial, constitueixen prop de la meitat de tots els refugiats”. Una altra dada preocupant és que va en augment el nombre dels que han que viatjar sols, sense la companyia de cap familiar ni de cap persona adulta que els protegeixi. Així, el 2015 més de 100.000 menors no acompanyats van demanar asil a 78 països, el triple que el 2014. “Molts corren un perill real de patir abusos o de ser detinguts perquè no tenen cap documentació, perquè el seu estatus legal és incert i, per tant, no hi ha un seguiment ni monitoratge sistemàtic sobre el seu benestar. Són els nens que ningú no detecta”, alerta el Fons de Nacions Unides per a la Infantesa.

Prop del 50% de tots els menors refugiats sota protecció de l’Agència de l’ONU per als Refugiats (Acnur) procedien de Síria, com l’Ailan, i l’Afganistan. A escala mundial un de cada 200 nens és refugiat.

Als 28 milions que escapen de conflictes cal sumar-hi 20 milions més que marxen dels seus països per buscar millors condicions de vida en altres destinacions. L’Unicef posa èmfasi que en aquells llocs on les rutes són segures i no actuen delinqüents que es lucren amb el tràfic de persones la migració pot oferir oportunitats, tant per als nens que busquen un futur millor com per a les comunitats que els acullen. “Una anàlisi de l’impacte de la migració als països amb ingressos alts va trobar que les aportacions dels migrants en impostos i contribucions socials van ser més grans que l’ajuda que van rebre”, destaca la investigació.

Tant l’Unicef com altres organitzacions dedicades a la infantesa mostren la seva preocupació pel veto a l’educació que tenen els escolars en zones en conflicte, així com els que ja han emprès la marxa. Un menor refugiat té cinc vegades més probabilitats de no poder anar a l’escola i quan per fi assisteixen a classe solen ser víctimes de discriminació. En aquest sentit, l’Unicef recorda que només a Alemanya les autoritats van registrar el 2015 un total de 850 atacs contra albergs de desplaçats.

A Espanya viuen 599.000 menors migrants, refugiats i sol·licitants d’asil, un col·lectiu amb moltes menys oportunitats de sortir de la pobresa.

Rosa M. Bosch
08/09/2016

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies