dissabte, 16 d’abril del 2016

El papa Francesc marxa de Lesbos amb tres famílies de refugiats sirians que seran acollits al Vaticà

El pontífex ha demanat que Europa els tracti com a "éssers humans i no com a números"

El papa Francesc ha visitat el centre de detenció de Mòria, on tres mil persones esperen ser deportats a Turquia. / FILIPPO MONTEFORTE / EFE
 La visita del papa Francesc a l'illa grega de Lesbos s'ha acabat amb un cop d'efecte: e l Pontífex s'ha endut en el seu avió tres famílies de refugiats sirians (un total de 12 persones, entre elles sis criatures) que seran acollits pel Vaticà, tot un gest simbòlic en plena política de tancament de fronteres dels governs europeus i en ple fracàs dels programes de reassentament de refugiats a la UE.

En la seva visita a l'illa, en la primera línia de la crisi de refugiats, el pontífex ha demanat a Europa que respecti i defensi els drets humans i que tracti els refugiats com a éssers humans i no com a números. Francesc ha reclamat "polítiques de llarg abast" que vagin a l'arrel de la crisi i portin la pau als països d'on fugen els refugiats.

El papa ha visitat el centre de detenció de Mòria, on uns tres mil immigrants i refugiats esperen la deportació a Turquia en virtut de l'acord signat entre la UE i Ankara. "No esteu sols, no perdeu l'esperança", els ha dit. Els detinguts han mostrat cartells reclamant llibertat i almenys dos d'ells s'han apropat al pontífex per demanar-li ajuda. El Papa, acompanyat pel patriarca de l'església ortodoxa ha visitat també un grup de menors no acompanyats.

"La preocupació de les institucions i de la gent, tant aquí a Grècia com en d'altres països d'Europa, és comprensible i legítima. Però no hem d'oblidar que els immigrants, abans que números, són persones, amb rostres, noms i històries. Europa és la pàtria dels drets humans i qualsevol que hi posi els peus hauria de poder comprovar-ho", ha subratllat el Pontífex en un acte al port de Mitiline, la capital de l'illa, on s'ha reunit amb la comunitat catòlica i ha pregat pels morts a l'Egeu. Amb el patriarca ecumènic de Constantinopla Bartolomé i l'arquebisbe d'Atenes i de tota Grècia Jerònim, han llançat tres corones de llaurer en record a "les víctimes d'un viatge inhumà sotmeses a les vexacions de botxins infames".

"Voldria renovar avui la crida vehement a la responsabilitat i a la solidaritat davant d'una situació tan dramàtica. Molts dels refugiats que es troben en aquesta illa i en altres parts de Grècia estan vivint en unes condicions crítiques, en un clima d'ansietat i de por i de vegades de desesperació", ha dit Francesc. El papa ha insistit en al necessitat de construir la pau " oposar-se fermament a la proliferació i el tràfic d'armes i les seves trames ocultes" i " deixar sense suports tots els que conceben projectes d'odi i de violència"

"Aquest és un viatge marcat per la tristesa. Ens trobarem amb la catàstrofe humanitària més gran després de la segona Guerra Mundial", ha afirmat el papa Francesc aquest dissabte al matí, en arribar a Lesbos per conèixer de primera mà la situació dels refugiats. Al seu compte de Twiter, el pontífex ha piulat que els refugiats "no són números sinó persones amb rostres, noms i històries, i ha de ser tractats com a tal".

El Vaticà ha aclarit que la visita té només una motivació religiosa i que no s'ha de veure com una protesta contra les deportacions.

El primer ministre grec Alexis Tsipras ha rebut el papa a l'aeroport de Lesbos, juntament amb el Patriarca de Constantinoble i l'arquebisbe d'Atenes. A la comitiva també hi havia el president de la Conferència Episcopal grega, monsenyor Frangiskos Papamanolis. "Grècia és el bressol de la humanitat i es veu que segueix donant exemple d'humanitat i mostrant aquesta generositat de manera valenta", ha subratllat el papa. Segons fonts del govern grec, el papa vol tornar a Roma amb deu refugiats.

El pare Federico Lombardi ha explicat que els dos líders religiosos han subratllat que la crisi dels refugiats és un afer "europeu i internacional" que demana "una resposta comprensiva que respecti les lleis europees i internacionals". També coincideixen en la necessitat de protegir les persones del risc de creuar l'Egeu i la Mediterrània combatent les xarxes de traficants, eliminant les rutes perilloses i desenvolupant procediments segur de reassentament a Europa. 

El papa, el patriarca ortodox grec i el primer ministre Alexis Tsipras a l'aeroport de Lesbos / REUTERS
L'objectiu del líders religiosos, "infondre ànim i donar esperança"
Els líders religiosos presents aquest dissabte a Lesbos demanen a les seves comunitats que rebin, assisteixin i protegeixin més persones i a tots els estats que "estenguin l'asil temporal, ofereixin l'estatus de refugiats a aquelles persones que són idònies, augmentin les iniciatives d'ajuda i treballin amb tots els homes i dones de bona voluntat per un final ràpid dels conflictes actuals". Amb aquesta visita volen "infondre ànim i donar esperança a qui busca refugi i a tos aquells que els reben i els assisteixen" i que "la protecció de vides humanes sigui una prioritat".

Agències
16/04/2016
Ara.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies