divendres, 27 de novembre del 2015

Cada dia es detenen dues persones per violència domèstica

Els Mossos han instruït 1.186 denúncies d'aquesta tipologia i han atès 1.148 víctimes a la Regió Policial de Girona

Darrere d´un cas de violència masclista hi ha especialistes de molts d´àmbits i un d´ells és el policial. Els Mossos d´Esquadra detenen gairebé cada dia dues persones per delictes relacionats amb la violència domèstica en l´àmbit de la parella a la província de Girona. Les denúncies de les víctimes mantenen la tònica els últims anys i, fins al setembre, els agents n´han instruït fins a 1.186.

La violència domèstica és una realitat contra la qual s´intenta lluitar des de tots els àmbits socials. Ahir es va celebrar el Dia Internacional per a l´Eliminació de la Violència envers les Dones i com cada any es van donar a conèixer dades policials sobre l´àmbit de la violència masclista.

Una mostra que s´hi treballa de valent i que de casos n´hi ha gairebé cada dia és el nombre de detinguts a la Regió Policial de Girona des del gener fins al setembre d´aquest 2015. Cada dia, els Mossos d´Esquadra han arrestat dues persones per delictes relacionats amb la violència domèstica en l´àmbit de la parella. Això representa un total de 408 arrestats, tots ells majors d´edat. Pel que fa a menors, no n´han detingut cap enguany.

Una altra xifra destacada és el nombre de denúncies que han instruït els agents de la Regió. N´han arribat a recollir més de quatre cada dia i en total fins al setembre n´han instruït 1.186. Una xifra a tres mesos de tancar l´any que no varien massa des les dels últims. Cal destacar però que ­l´any passat va haver-hi un repunt de les denúncies amb 1.532 però com molts experts fan notar, la denúncia és un pas que costa molt a les víctimes de vegades i no totes ho acaben fent. Tot i això, durant aquests primers nou mesos de l´any a la demarcació, els Grups d´Atenció a la Víctima dels Mossos d´Esquadra han atès al voltant 1.150 víctimes fins al setembre.

Zero morts a Girona
A Catalunya, des del gener fins al 25 de novembre de 2015 han mort sis dones a mans de les seves parelles o exparelles. En un cas, l´agressor va matar dos dels seus fills. En el mateix període de l´any anterior van ser assassinades 14 dones. A la província de Girona en canvi, enguany no hi ha hagut cap dona que hagi mort en l´àmbit de la violència domèstica.

El cas més recent va ser a Sant Pere Pescador el 17 de novembre del 2014, quan en Musa Baldeh, de 55 anys, que tenia la maleta preparada per marxar de casa a Sant Pere, va acabar amb la vida de la seva parella. La dona ja l´havia denunciat, però no va aconse­guir ordre d´allunyament. La seva filla petita, d´un any, es trobava a casa en el moment dels fets. Després d´assassinar a ganivetades la seva dona, va intentar clavar una espasa al seu cunyat. El jutge de Figueres va decretar el seu ingrés a presó sense fiança pels delictes d'assassinat en l'àmbit de la violència de gènere i amenaces.

Mal ús d´Internet
Pel que fa a les dades fetes públiques ahir referents a tot Catalunya, els Mossos d´Esquadra han instruït un total de 10.918 denúncies de violència masclista en l´àmbit de la parella des del gener fins a l´octubre. Això representa un 0,7% menys respecte el mateix període de l´any anterior quan es van tramitar 10.995 denúncies.

Per tipologies delictives destaca la descobriment i revelació de secrets ja que hi ha hagut increment notable del 97%, passant de 36 casos denunciats a 71. Aquest augment mostra una tendència a l´alça que ja es va manifestar l´any anterior i que està associat a l´ús d´internet i de les xarxes socials i a la difusió d´imatges o informació compromesa i de caràcter confidencial entre la víctima i l´agressor, entre els quals hi ha o hi ha hagut una relació sentimental. Aquest augment podria estar motivat per una major difusió i informació dels riscos d´internet i de les xarxes socials en casos de parelles o exparelles sentimentals, segons van informar els Mossos en un comunicat.
 
E.B
26/11/2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies