dimarts, 20 de desembre del 2011

El xantatge emocional

És una tècnica de manipulació psicològica que utilitza una persona per aconseguir alguna cosa que desitja. El xantatgista es valdrà de les seves estratègies per provocar en la seva “víctima” una barreja de sentiments de por, dubte, obligació i culpa, perquè acabi cedint davant del que ell/ella vulgui. En una situació de xantatge emocional tenim, d’una banda, el xantatgista, i de l’altra, la “víctima”. El xantatgista acostuma a fer una petició/demanda que en realitat es tracta d’una exigència encoberta. La víctima s’oposa a complir-la o satisfer-la. Llavors aquí comença el joc de la manipulació ja que el xantatgista no accepta que l’altre no actuï com ell desitja. Els xantatgistes es valen de diferents estratègies per aconseguir el que volen.

Foto per : Kimmika

1. Castigar silenciosament: són aquells que callen ofesos. És difícil suportar el silenci fred d’aquests punidors. Així que per acabar amb aquesta tensió, l’altre acaba cedint a la seva demanda.

2. Autocastigar-se: aquest xantatgista és molt dependent i culpa els altres de les seves dificultats. Converteix la seva “víctima” en l’única persona que el pot protegir de la seva fragilitat: “Sense tu no valc res, no em deixis mai ...”.

3. Usar la tergiversació: el xantatgista titlla d’egoistes, dolents i immadurs els altres al mateix temps que es descriu a si mateix com un ésser comprensiu i bo.

4.  Convertir la “víctima” en mala persona: “M’has defraudat com a persona”...

5. Buscar aliats: involucra altres persones perquè l’ajudin a defensar la seva causa. També recorre a cites, escrits... i insistirà a convèncer-nos que hi ha una sola veritat, la que ell/ella postula

6. Fer comparacions negatives: comparar la persona amb d’altres és una manera de menys
prear.


7.  Pressionar des del càstig, el victimisme: “Si no et quedes amb mi patiré i el meu dolor serà culpa teva”, etc.

8. El “sermó emocional”; discurs que al·ludeix a l’amor, l’amistat, la parella..., sempre per desprestigiar l’altre: “Pensava que eres una amiga de veritat ...”.

Totes aquestes estratègies generen a la “víctima” uns sentiments de por, de culpa intensa, dubtes, etc. que la poden portar a “rendir-se” davant el xantatgista. Aquest sap que necessitem el seu amor i la seva aprovació i es val d’això per extorsionar.


Com detectar que ets víctima de xantatge? 
Doncs hi ha una sèrie de característiques que fan més vulnerables unes persones al xantatge, aquestes persones tenen molta necessitat d’aprovació, por a l’enuig i a la ira dels altres, una gran necessitat de pau, assumeixen gran responsabilitat per la vida dels altres, alt nivell d’inseguretat pel que fa al seu valor i capacitat.

Tingueu en compte que quan ets pressionat per un xantatgista:
Et disculpes / entres en les seves raons / discuteixes / plores / supliques / canvies o cancel·les plans i cites importants / cedeixes amb l’esperança que sigui l’última vegada / et rendeixes.

A tu et resulta difícil o impossible: defensar la teva posició / enfrontar el que t’està succeint / posar límits / fer saber al xantatgista que la seva conducta és inacceptable.


Com resoldre una situació de xantatge?

És molt important mantenir una comunicació oberta que permeti aclarir els missatges ambigus i punxants. El joc de la manipulació deixa de tenir poder sobre un quan t’adones que ets manipulat. Llavors cal dir al xantatgista com ens fa sentir el que ens diu, demanar-li respecte cap a la nostra manera d’actuar i sentir, i sobretot respectar-nos a nosaltres mateixos, les nostres decisions i el dret que tenim tots a fer ús de la nostra llibertat sempre! Si el xantatgista s’adona que coneixem les seves tècniques, deixarà d’utilitzar-les.

Maria Jesús Peinazo
Psicòloga
Clínica Bofill
Font: revista CBN No 6

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies