dilluns, 2 de maig del 2011

El Govern ofereix diàleg als agents del sector sanitari i als partits polítics per consensuar les mesures d’estalvi

 
En 1 minut:
  
_ Les mesures d’estalvi en matèria sanitària s’aplicaran en dues fases: la primera consistirà en mesures d’aplicació immediata encaminades a la reducció de despesa en farmàcia i a la simplificació d’estructures administratives, i una segona fase que abordarà aspectes relacionats amb la reorganització dels serveis assistencials.
 
_ Les mesures d’aquesta segona fase relacionada amb l’assistència sanitària requereixen de més temps per poder-les debatre amb profunditat, i és per això que s’ha obert un procés de diàleg amb els diferents agents del sector sanitari i amb els grups parlamentaris per acordar aquestes mesures d’estalvi amb el màxim consens.
 
_ Hi ha tres fronts de negociació oberts: per un costat amb les juntes clíniques dels hospitals que tractarà les particularitats de cada centre, per altra banda la negociació de caràcter laboral per a la qual s’ha convocat la Mesa Sectorial de Salut i, finalment, s’ha concretat una sessió informativa del Conseller Ruiz amb els grups parlamentaris.
 
_ Aquest procés de diàleg parteix de la base que l’assistència primària, les urgències i l’atenció en casos de malalties greus estan totalment garantits.
 
_ El Govern calcula que és possible fer un ajust pressupostari d’entre el 5 – 6% sense que això afecti els serveis assistencials.
 
_ El Govern també treballa per aconseguir que la reducció del pressupost en sanitat sigui inferior al 10% minimitzant així l’impacte d’aquest ajust sobre l’assistència mèdica.
 
_ L’herència rebuda del govern anterior es un sistema sanitari altament deficitari que ha obligat al nou executiu a prendre mesures urgents per garantir la sostenibilitat i la qualitat del nostre model sanitari.
 
_ Una vegada més es posen de manifest les greu mancances del model de finançament pactat pel tripartit que ha demostrat ser clarament insuficient i incapaç de reduir el dèficit fiscal català. Davant d’aquesta situació el Govern de CiU aposta decididament per un Pacte Fiscal que permeti a Catalunya recaptar i gestionar els seus impostos.
 
 
La dada

El pressupost pel 2011 presentat pel Govern de CiU destinarà un 70% de la despesa a les polítiques socials, 3 punts per sobre dels que s’hi va destinar en el pressupost del 2010. 

* El Govern de la Generalitat ha anunciat que el pla l’estalvi en matèria sanitària constarà de dues fases: la primera fa referència a actuacions de caràcter immediat que en alguns centres ja s’estan aplicant. Aquesta fase inclou mesures d’estalvi com per exemple la simplificació de les estructures administratives, la reducció de la burocràcia en el sistema sanitari o la reducció de la despesa en productes farmacèutics a través sistemes com la compra conjunta de medicaments entre tots els hospitals. La segona, comprèn totes aquelles mesures que tenen algun impacte sobre l’assistència mèdica i que, per tant, han de ser analitzades amb profunditat.

* Per tal d’analitzar amb detall les mesures d’aquesta segona fase que fa referència als serveis assistencials, el Govern ha obert un procés de diàleg amb els centres hospitalaris, la Mesa Sectorial de Salut i els grups polítics del Parlament de Catalunya. Amb els centres sanitaris s’estan acordant les mesures concretes d’estalvi que corresponen al dia a dia de l’activitat dels hospitals, mentre que amb la Mesa Sectorial de Sanitat s’estan abordant tots aquells aspectes d’àmbit laboral. Finalment, el Conseller de Sanitat es reunirà durant els propers dies amb els grups parlamentaris per tal d’aconseguir el major consens possible al voltant d’aquestes mesures.

* Tal i com va quedar aprovat en el Consell de Govern del dia 12 d’abril, el Govern garanteix que la reducció de pressupost del departament de Salut no afectarà en cap cas ni l’assistència primària, ni els serveis d’urgències ni l’atenció als casos de malalties greus. Totes aquestes prestacions queden totalment garantides.

* El departament de Salut ha calculat que és possible aconseguir una reducció del pressupost en matèria sanitària del 5 o fins i tot del 6% sense que es vegi afectada cap prestació sanitària. Aquesta reducció de la despesa corrent inclouria l’estalvi esmentat anteriorment en farmàcia i reorganització d’estructures administratives a més a més d’alguns serveis de la industria auxiliar a la sanitat com per exemple les empreses de seguretat, neteja o bugaderia. Aquest estalvi del 5 – 6% aconseguit exclusivament a través de les millores en l’eficiència organitzativa i la gestió dels recursos permetrà minimitzar l’impacte de l’ajust pressupostari sobre l’assistència mèdica. El Govern veu possible que en el cas de la sanitat la reducció del pressupost pugui situar-se per sota del 10%.

* És important destacar que les mesures d’estalvi no es prenen ni per ideologia ni per caprici, sinó per responsabilitat i perquè són una necessitat urgent si volem mantenir el nostre model sanitari per a les futures generacions. L’herència del govern socialista en matèria sanitària ha estat un sistema altament deficitari que requeria d’una acció immediata per tal d’evitar el col•lapse.

* La necessitat de reduir el pressupost es conseqüència de la irresponsabilitat del govern anterior que repetidament va gastar per damunt de les seves possibilitats. L’actual situación financera de la Generalitat posa de manifest, a més a més, que l’acord de fiançament que va pactar el tripartit és clarament insuficient i no serveix per cobrir les necessitats dels ciutadans de Catalunya.

* Cal recordar que el Govern espanyol deu a la Generalitat 1.450 milions d’euros corresponents al fons de competitivitat que ja ha anunciat que no pensa pagar aquest any. És sorprenent veure com per una banda el Govern central exigeix a la Generalitat que redueixi el seu pressupost en un 20% per complir l’objectiu de dèficit i, per altra banda, es negui a pagar uns diners que per llei està obligat a pagar aquest any i que contribuirien a disminuir el dèficit públic de Catalunya.

* La delicada situació de les finances de la Generalitat tornen a posar sobre la taula la necessitat canviar el model de finançament de Catalunya. Si Catalunya no tingués un dèficit fiscal equivalent al 9% del PIB cada, any avui no ens trobaríem en la necessitat de reduir els pressupostos públics. El Govern ja ha anunciat que té com a objectiu de legislatura aconseguir un Pacte Fiscal que permeti a la Generalitat recaptar i gestionar tots els impostos generats a Catalunya i posi punt i final a les deficiències financeres que històricament arrossega el nostre país.

Font: Argumentari de CiU
Núm. 674
Divendres 29 d’abril de 2011
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies