dimecres, 10 de novembre del 2010

Dona i càncer de pulmó

Malgrat que, en l’actualitat, el càncer de mama és la patologia maligna més freqüent en la dona i, en el nostre país, la primera causa de mort per càncer, això ha canviat a nivell internacional. A gran part del món occidental, el càncer de pulmó s’ha convertit en la primera causa de mort per càncer també en la dona.
Al nostre país, mentre la mortalitat per càncer de pulmó en homes ha disminuït un 4% entre els anys 1999 i 2007, en la dona ha augmentat un 73%.

Antiga publicitat de tabac dirigida cap a les dones.
" Creu en tu mateixa!
No probis una sola marca... proba-les totes! "
A què podem atribuir aquest augment?
Donat que la principal causa de càncer de pulmó és el tabac, la incorporació del hàbit tabàquic en la dona a partir dels anys 60-70 a Espanya, que no ha parat de créixer, ha fet que ara ens trobem en l’inici del desenvolupament del càncer de pulmó en la dona. Aquesta circumstància s’ha donat abans en aquells països, com EEUU o Holanda per exemple, en què les dones van començar a fumar en les dècades dels 40-50.
Com que els homes van rebre primer l’impacte del càncer de pulmó, han estat ells, també, els primers en deixar de fumar i aconseguir disminuir la mortalitat per càncer de pulmó. Les dones, en incorporar-se més tard a aquest hàbit, estan començant a patir ara les conseqüències.

A la població general espanyola, els homes encara fumen més que les dones (42% versus 27%), però, mentre la tendència en els homes és a disminuir, en les dones aquesta tendència és a la inversa. És preocupant que entre els 16 i els 24 anys fumen un 42,7% de les noies enfront el 40,8% dels nois.

En un estudi realitzat a la província de Saragossa es va evidenciar que la incidència de càncer de pulmó en dones va passar de 3,2 casos per 100.000 habitants al 1992 a 15,12 casos per 100.000 habitants al 2004. Aquests resultats són superposables al que s’ha vist a la resta de Europa i Amèrica del Nord. Aquestes dades es poden correlacionar directament amb l’increment del tabaquisme en la població femenina.

En el nostre àmbit, la província de Girona, hem observat, també, com lligada a l’augment del tabaquisme en la dona, la incidència del càncer de pulmó quirúrgic (estadis inicials) respecte al total dels pacients intervinguts, ha passat del 5% a l’any 2001 al 8,8% l’any 2009 (un increment d’un 3,8% en només 8 anys).

Tal com indica el Dr. Bartomeu Massutti, del “Grupo Español de Càncer de Pulmón”, dels quatre tumors més freqüents (mama, pròstata, colon i pulmó), el càncer de pulmó és el que té pitjor pronòstic, el més difícil de detectar precoçment i el més fàcil de prevenir. Segons ell, el càncer de pulmó té dos tipus de causes: “La primera, l’exposició directa al fum del tabac; la segona, la exposició indirecta”.

En resum, estem objectivant un increment del càncer de pulmó en la dona (la principal causa de mortalitat per càncer i el més fàcil de prevenir) lligada a l’increment que durant els darrers 40 anys ha tingut el tabaquisme en el sexe femení.


Dr. Xavier Baldó i Padró
Doctor en Medicina i Cirurgia
Especialista en Cirurgia Toràcica

Dra. Matilde Rubio Garay
Llicenciada en Medicina i Cirurgia 
Especialista en Cirurgia Toràcica

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies