El govern recorda els beneficis de seguir aquest protocol i l'eficàcia a l'hora de combatre les malalties
La mort per diftèria d'un nen d'Olot dispara el nombre de vacunacions a la Garrotxa
El Departament de Salut descarta fer obligatori el calendari de vacunacions sistèmiques, una possibilitat que s'havia apuntat durant el debat que es va obrir arran de la mort per diftèria, el juny de l'any passat a Olot, d'un nen de cinc anys que no havia estat vacunat per decisió de la seva família.
En una resposta parlamentària amb data de 28 de desembre, el departament de l'aleshores conseller en funcions, Boi Ruiz, mantenia el “caràcter recomanable” del calendari de vacunacions sistèmiques, tot i remarcar que “les cobertures vacunals són bones i la incidència de la majoria de malalties vulnerables és molt baixa”. Salut afegeix que veu adequat continuar treballant per “proporcionar la millor informació disponible” sobre vacunes als professionals sanitaris i a les famílies, i fer les actuacions de salut pública necessàries.
El departament recorda que les famílies que s'oposen a la vacunació disposen d'un document per declarar que hi renuncien, que s'utilitza “únicament” quan persisteix la negativa a vacunar després de diverses intervencions per part dels sanitaris que els informen sobre la vacunació. El document busca “deixar constància d'haver rebut la informació relativa als beneficis i els riscos de la vacunació i la negativa de portar a terme la vacunació de la infància al seu càrrec”.
El posicionament de Salut arriba després que el juny del 2015, quan va morir el menor per diftèria, el Comitè de Bioètica de Catalunya considerés “raonable” tornar a aprofundir en el debat sobre l'obligatorietat de vacunar. En un document de l'any 2007, aquest comitè va defensar “tolerar la llibertat al no consentiment com a dret relatiu mentre no sigui prou peremptòria la necessitat de protecció del bé comú i mentre siguin pocs els que no volen” vacunar. El comitè, doncs, posava el límit en el fet que no augmentés el nombre de famílies que s'oposen a la vacunació o la població no vacunada d'origen.
Tot i la prudència de les autoritats sanitàries, el cas d'Olot va servir per conscienciar la població de la necessitat de vacunar-se, fins al punt que en els centres de salut de la Garrotxa el nombre de vacunacions va augmentar un 56% el juny del 2015 respecte de l'any anterior. El juliol del 2015 ho va fer un 31%; a l'agost, un 23%, i al setembre, un 11%. També es va registrar un augment generalitzat de consultes relatives a aquesta qüestió.
LES XIFRES
56
per cent
va augmentar el nombre de vacunacions a la Garrotxa el juny del 2015 respecte de l'anterior.
31
per cent
es va incrementar el nombre de vacunacions a la Garrotxa el juliol del 2015 respecte de l'anterior.
LA DATA
27.06.15
El nen
infectat de diftèria d'Olot que no estava vacunat va sucumbir a una soca de la malaltia i va morir.
25/01/2016
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies