Les comarques gironines van arribar a la xifra de 49 trasplantaments el 2012. Les últimes dades fetes públiques pel departament de Salut mostren també que el nombre de donants vàlids procedents de la demarcació es va mantenir en 10, la mateixa xifra que l'any 2011.
Com cada any, els trasplantaments de ronyó a la província de Girona van ser els més nombrosos amb un total de 37. D'aquests, vuit van ser de donants vius. Seguidament es van situar els hepàtics (7), cardíacs (4) i pulmonars (1). Durant el 2012 cap habitant de les comarques gironines es va sotmetre a una intervenció per trasplantar el pàncrees o l'intestí.
Pel que fa a les llistes d'espera per rebre un òrgan, a 31 de desembre els hospitals de Barcelona (els únics trasplantadors de Catalunya) tenien 89 gironins a la cua, dels quals 78 eren per trasplantament renal, 10 per trasplantament de etge i 1 per pulmonar.
Si bé el nombre de donants i de trasplantaments va ser similar al dels últims anys (amb una lleugera tendència a la baixa), les negatives familiars a donar un òrgan a les comarques gironines van elevar-se fins a les 9.
Més eficiència
Catalunya segueix liderant el nombre de trasplantaments a Espanya, encara que han disminuït un 2,2 % el 2012 respecte a l'any anterior, quan s'hi va aconseguir un màxim històric, segons el comunicat del departament de Salut.
El nombre de donants de cadàvers han caigut un 4,2 % i se situa en 228 donants, però la disminució de trasplantaments ha estat menor (2,2 %) perquè ha augmentat la taxa d'efectivitat -s'aprofiten millor els òrgans procedents de donants cadàvers- i s'ha incrementat un 3,4 % els donants vius. La taxa d'efectivitat és ara de 2,7 òrgans obtinguts per cada donant cadàver, una dècima més que la ràtio de 2011, i el percentatge de negatives familiars a la donació s'ha mantingut entorn del 17 %.
En total, s'han efectuat 872 trasplantaments, dels quals 31 han estat pediàtrics, i les llistes d'espera han disminuït un 4,6 % de mitjana.
Les llistes d'espera que més s'han reduït són les de pàncrees (15,4 %), pulmó (13,5 %), fetge (8,3 %) i ronyó (3,6 %), encara que les de trasplantaments de cor i intestí no han variat. El trasplantament pulmonar hi ha augmentat un 35 % i hi ha aconseguit un màxim històric, amb 66 casos, fet que suposa una taxa de 8,7 trasplantaments per milió de població (pmp), mentre que la mitjana espanyola és de 4,9 pmp.
Els trasplantaments renals han disminuït globalment un 3,4 %, encara que el percentatge dels quals provenen de ronyons de donants vius han augmentat un 4,3 % i se situen en 147 casos.
F.B. Agències
12/01/13